Casă cu Gradină

Cred că sunt puțini sau foarte puțini cei care nu visează la o casă la țară, departe de zgomotul fizic și psihic al orașului, departe de poluarea sufocantă materială și „culturală”, departe de goana nebună după resursele financiare cu care să-și plătească, culmea, exact calvarul vieții între și pe betoanele încinse sau înghețate ale orașelor, să-și cumpere „hrană de plastic” în loc să mănânce legume și fructe proaspete din propriile grădini, să muncească zece ore pe zi în acvarii de oțel și sticlă respirând aer condiționat în loc să muncească în aer curat și hrănitor.
Oamenii fug din satele tihnite spre orașele sforăitoare gândind probabil că fug de sărăcie, că își vor construi o carieră și că vor dobândi un nume. Cei mai mulți ajung doar un „entry level” dintr-o listă lungă de „entry level” și chiar dacă vor avansa până la un nivel pe scara deloc lesnicioasă către vârful piramidei vreunei companii acea poziție nu le va conferi o viață diferită decât în plan material. Cât valorează cariera ta construită cu costuri de sănătate pe care nici nu le bănuiști acum, atunci când medicul va ridica din sprâcene și se vauita semnificativ la cei din jur citind nu știu ce radiografie,ecografie, tomografie, sau orice altă „…grafie” și…

O vorbă înțeleaptă din bătrâni spune așa: „decât codaș la oraș, mai bine în satul tău fruntaș”.
Orășenii au început de ceva timp să „fugă” la țară pentru că au înțeles într-un final că este benefic pentru noi să ne producem singuri hrana din pământul nostru bun și roditor fără chimicale, să respirăm un aer curat, să ne eliberăm de presiunea financiară a vieții de la oraș, să trăim în armonie cu mediul, să ne creștem pruncii cu hrană naturală pentru a fi puternici și sănătoși.

Cei care au făcut acest pas sau sunt pe cale să îl facă și nu au resursele necesare construirii unei case noi, aleg să remodeleze, să redecoreze, să remobileze casele vechi ale părinților și bunicilor. Aleg să reconfigureze grădinile și să experimenteze crearea unei grădini pe principiile Permaculturii (Cultură Permanentă), cea mai nouă și totodată cea mai veche știință a cultivării pământului.
O astfel de decizie a luat o familie de tineri sub treizeci și cinci de ani pentru care dezvoltăm acest proiect. Inclusiv Grădina de Permacultură.


Comentarii

CELE MAI CITITE ARTICOLE: