Cateva Principii ale Arhitecturii Durabile (2)

Care sunt necesitatile reale de spatiu locuibil ale unei familii? Raspunsurile sunt diferite de la cultura la cultura, de la strat social la strat social, de la un grad de perceptie a fenomenului vietii in ansamblul ei la alt grad. Suntem intr-o masura mai mare sau mai mica tributari sistemului de valori din care si cu care venim, sisteme de valori ce ne insotesc si ne vor insoti in aceasta viata pana in clipa cand vom intelege ca toate aceste valori in interiorul carora cautam sa ne inducem buna si armonioasa-fiintare vin din exteriorul nostru si ca nu ne apartin. Ca valorile noastre reale se afla in Profundul Fiintei noastre si ca acolo trebuie sa scotocim, sa le scoatem la iveala, sa le constientizam si sa le urmam in dinamismul lor.
Exista tot felul de norme si regulamente ce impun printre altele, necesarul de suprafate utile ce trebuiesc luate in calcul la proiectarea unei locuinte. Sunt jaloane folositoare in procesul de proiectare si sunt de regula respectate pentru ca pana in 2008 aproape toti cei care comandau un proiect doreau suprafete cu mult mai mari decat cele minime admise. Aparenta prosperitate sociala creata de usurinta contractarii creditelor, a indus in mintile a aproape tuturor celor care aveau un loc de munca cat de cat stabil, iluzia ca pot consuma cu mult mai mult decat pot produce si ca acesta este un lucru firesc si perpetuu.

Asa s-a ajuns la contractarea unor locuinte cu mult peste necesitatile reale de spatiu locuibil si chiar la contractarea a doua sau mai multor astfel de case pe principiul ca intr-una locuieste familia si ca una sau doua sunt socotite ca investitii foarte rentabile pe termen mediu si lung. Economiile locale si economia globala s-au inscris insa pe o alta traiectorie la nivel macro si ceea ce parea a fi o stabilitate confortabila pe termen nelimitat s-a dovedit a fi un factor important generator de instabilitate si insecuritate financiara la nivel local si familial/individual in interiorul careia, excedentul de spatiu a devenit inconfortabil prin prisma cheltuielilor curente foarte mari iar investitiile imobiliare s-au dovedit a fi, in mare masura, neprofitabile.
Dintr-un punct de vedere, prabusirea pietei imobiliare a avut un efect cat se poate de benefic asupra modului de gandire al oamenilor si asupra mediului ambiant. I-a trezit la realitatea imediata din propria existenta, i-a re-adus in 3D-ul dinamicii economice scapate de sub control. In situatii de criza oamenii incep sa caute solutii pentru ca se trezesc brusc inafara zonei de comfort cu care s-au obisnuit si acesta a fost efectul benefic de care vorbesc. In cazul domeniului imobiliar, au descoperit sau au reconsiderat conceptele sanatoase si armonioase ale acelor arhitecti pe care pana mai ieri ii priveau ca pe niste ciudatenii tolerate de mai marii atotputernici si atotstiutori ai lumii, tolerati tocmai pentru a ne arata noua celor ce ne credeam prosperi si stabili financiar ca exista si o categorie etichetata: „Asa NU!”
Despre ce este vorba? Este un concept simplu izvorat din Bunul-Simt existent in fiecare dintre noi: „small is beautiful”, O casa mica are cheltuieli curente mici, consuma mai putina energie, este mai prietenoasa. Un consum energetic redus inseamna o economie importanta in bugetul familiei si un efort mai mic asupra resurselor planetare. Intr-un spatiu mai mic nu putem „aduna” foarte multe obiecte si acest fapt ne determina sa cumparam si sa pastram doar lucrurile strict necesare, doar pe cele care au o utilitate si/sau o valoare reale.
Cheltuieli curente mai mici inseamna un efort financiar redus, inseamna economii in bugetul familiei. Cheltuieli mai mici inseamna ca puteti avea si un venit mai redus, ca puteti lucra pentru banii necesari un numar mai mic de ore pe zi si un numar mai mic de zile pe saptamana. Asta inseamna mai mult timp liber petrecut alaturi de cei dragi, inseamna ca va puteti permite mai multe calatorii. Ca va puteti ocupa in mod direct de educatia copiilor vostri si puteti renunta la a munci ore suplimentare pentru a plati o alta persoana care sa va inlocuiasca si sa isi asume rolurile de mama si tata a copiilor vostri. Insemna inflorirea unei legaturi mult mai profunde intre voi si copiii vostri.
O Casa Naturala  mai mica inseamna un buget initial mai mic pentru proiectare si construire si implica o participare activa a tuturor membrilor familiei si a prietenilor la edificarea ei. Unii dintre cunoscuti vor veni din curiozitate, altii vor veni sa se informeze, unii vor simti nevoia sa se implice iar altii va vor considera atipici, vor zambi si vor merge mai departe pe calea lor. Daca vreti cu adevarat sa realizati ceva diferit, benefic, frumos si trainic pentru voi si familiile voastre, sa va impliniti visul de a trai intr-o casa independenta energetic atunci construiti-o. Acum este cel mai prielnic moment.
Relatiile dintre membrii familiei pot fi mult mai armonioase intr-un spatiu mai mic in care te afli in permanenta in preajma celor dragi. Atentia, Respectul si Devotiunea dobandesc noi coordonate intr-o casa in care nu poti sa treci dintr-o incapere intr-alta fara sa te intalnesti cu o Fiinta draga, fara sa o privesti in ochi si sa-i zambesti. Stra-Mosii nostri construiau case mici si eficiente energetic. S-au pastrat pana in zilele noastre prin satele si catunele din munti. Sunt case frumoase cu o energetica aparte.
Unii dintre noi am mai avut sansa sa dormim in astfel de case si ne-a ramas in Inima acea atmosfera de liniste si pace interioara. Casele purtau amprenta sufletelor domoale bunicilor nostri si ne simteam tare bine in zilele si noptile petrecute in munti si pe dealuri. Putem renaste acel spirit benefic al caselor construite din materiale naturale, a caselor de dimensiuni reduse, a lucrurilor primite din Profund, gandite si facute cu Bun-Gust si Bun-Simt. Putem dedobandi linistea si pacea interioara, armonia si Buna-Starea fireasca, fiintand in Armonie cu Firea Inconjuratoare. Putem lasa in urma „valorile” unui mod de viata artificial pentru a ne redescoperi valorile autentice si a ne valorifica uriasul potential spiritual cu care am coborat in trup la Pieptul Mamei Pamant.
Paul Buica

Comentarii

CELE MAI CITITE ARTICOLE: