Câteva Principii ale Arhitecturii Durabile (4)

Piatra este cel mai durabil material de contrucții. S-a folosit timp de mii de ani la construirea locuințelor, a drumurilor, a îndiguirilor, a cetăților, a fortificațiilor și a templelor, amfiteatrelor și arenelor și încă se mai folosește. Cele mai mari, importante și impunătoare construcții realizate de om sunt din piatra. Piramidele de pe întreg cuprinsul pământului sunt realizate din piatră. La fel, sanctuarele, orașele de pe înălțimile munților, observatoarele astronomice ale antichității, drumurile.
Stră-Moșii nostri Daci construiau sanctuare, temple, altare, case, cetăți și drumuri din piatră cu mii de ani înainte ca prin parțile Europei de azi să mai fi migrat vreun trib venit dinspre Soare-Răsare sau din alte părți. Geții – rebotezați în vremurile moderne Goți – au construit tot din piatră impunătoarele catedrale ale creștinătății. Cunoscând proprietățile fizico-mecanice ale celui mai cunoscut și folosit material de construcții al tutror timpurilor, stăpânind perfect tehnicile de construcție, Geții au reușit să creeze acele fantastice dantelării din piatră care impresionează prin delicatețea și totodată rezistența și trăinicia lor. Datorită măestriei lor desăvâșite și durabilității pietrei, noi le mai putem admira și astăzi.

Tot datorită durabilității sale, piatra a fost aleasă de cioplitori pentru a creea minunate opere de artă, de Întelepți pentru a ne transmite simbolurile științelor uitate sau ocultate, de primii oameni care au scrijelit gândurile lor în semne ce au devenit apoi pictograme, litere, cuvinte pentru a ne dărui cuvântul scris. Omul și piatra au fost și sunt încă legați organic. Vedem în piatră ceva ce depașește cu mult timpul nostru biologic și pentru acest motiv simțim nevoia să împărtășim pietrei gândurile noastre, arta noastră și tot ce am dobandit noi ca meștesug în scurta noastră istorie pe Pământ sperând că odată cu ea să pașim în infinit și să dobândim Nemurirea.
Pentru ca întâiele noastre adăposturi au fost săpate de Natură în piatra munților și am descoperit astfel comfortul pe care ți-l conferă siguranța unui spațiu puternic, indestructibil, am simțtit nevoia să construim la rându-ne din piatră. Am observat Natura și am imitat-o și aceasta atitudine este una plină de inteligența și Bun Simț. În acele vremuri Stră-Moșii noștri au ales cea mai bună atitudine posibilă: să observi Natura în intimitatea ei și să alegi să construiești în Armonie cu ceea ce deja Firea Înconjurătoare a experimentat ca forma și funcționalitate, milioane și milioane de ani.
Nu este necesar să o iei de la zero și să experimentezi ceva deja depășit de Natură ca forma și funcționalitate de sute și sute de milioane de ani. O astfel de atitudine ar fi pierdere de timp și lipsă de inteligența. Ca exemplu: forma rectangulară a majoritații construcțiilor de astăzi este cea mai ineficientă posibil din toate punctele de vedere. Este atât de evident acest lucru încât Natura nici măcar nu a experimentat această formă. Nu intrăm Aici în detalii. Tot ce spun Acum este că în viitorul de lângă noi, Arhitectura va trece, trece deja, prin cea mai frumoasă, măreață și benefică metamorfoză din ultimii zece mii de ani. Spectacolul a început și în următorii douazeci de ani fața Pământului se va schimba. Vom vorbi despre aceasta schimbare organică în capitolul următor. Pot spune doar că avem la dispoziție doua opțiuni: să fim spectatori sau să fim parte din specatacol.
Spiritul pietrei a rămas viu în spiritul omului și astăzi continuăm să construim din piatră, cu piatră. Este adevărat că într-o măsură destul de mică. O zidărie din piatră are o frumusețe naturală, radiază Armonie și inspiră stabilitate. Textura diferită a fiecărei pietre din componența unui zid sau a unui parapet ne vorbește despre infinita diversitate din jurul nostru, despre timpul privit și ințeles de la alta scară, despre liniștea muntelui și profunzimea spiritului.
Placările cu piatră sunt cu precădere folosite în zonele de deal și de munte, zone cu umiditate mai mare. Ele au rolul de a proteja zonele puternic expuse la intemperii. Piatra are capacitatea naturală de absorbi și inmagazina căldura provenită din radiația solară și de a o ceda mediului ambiant in timpul nopții. Din acest punct de vedere, piatra se comportă ca un acumulator termic dar trebuie avut în vedere că este un material preponderent rece. Vom obține un design eficient combinând materialele de construcții cu o masă și dinamică termică bună cu materiale naturale izolatoare ușoare.
La interior, elementele constructive și/sau decorative din piatră pot contribui la un schimb termic eficient dacă sunt corect amplasate și orientate față de suprafețele vitrate și corect dimensionate. Eleganța naturală a pietrei poate pune cu usurință în valoare spațiul încăperilor de zi, poate crea un ritm plăcut și încânta privirea prin discursul desenului și al alternanței de umbre. Jocul de lumini creat de focul din cămin pe suprafețele naturale ale unui perete din piatră este inspirator și odihnitor. Ne induce starea de siguranța și tihna pe care o avem atunci când suntem acasă. Probabil că ceva asemănător trăiau Stră-Moșii noștri când ajungeau în adăposturile naturale din stâncă și aprindeau focul. Dacă stăm bine și ne gândim, nu ne-am schimbat prea mult în interior în ultimele mii de ani. Tehnologia face diferența prin sporul de comfort conferit.
Omul s-a simțit dintotdeauna atras de piatră ca material de construcții pentru că aceasta i-a adus siguranță, stabilitate, pentru că este ușor de procurat și pentru că îi satisface nevoia de frumos și durabil. În timp, au fost create o serie de materiale menite să înlocuiască piatra naturală, materiale cu un design plăcut, ușor de montat și întreținut dar care necesită un proces de producție intens consumator de energie ceea ce însemnă un efort în plus pentru resursele naturale limitate de care dispunem. Este important să identificăm, să căutăm și să aplicăm acele soluții constructive care să creeze un spațiu de locuit comfortabil, cu costuri echilibrate la momentul construirii și cu costuri minime de intreținere în timp.
Paul Buică

Comentarii

CELE MAI CITITE ARTICOLE: