Câteva Principii ale Arhitecturii Durabile (7)

Materiale Reciclabile
Reducere, Refolosire, Reciclare, Reparare, Redistribuire, Consum Colaborativ – un concept, un mod de viață, un trend, un nivel al Conștiiței, un beneficiu în multiple planuri, o atitudine responsabilă față de Planetă, de urmași, de noi înșine. Ce reciclăm? Cât? Cum? În ce condiții? Cu ce beneficii? Cum folosim în mod colaborativ echipamentele și utilajele tehnologice? Putem construi o casă din materiale care de cele mai multe ori ajung la gropile de gunoi deși nu sunt gunoaie ci resurse prețioase?
Internetul este o sursă inepuizabilă de idei de refolosire a unor obiecte/echipamente/utilaje devenite nefolositoare scopului pentru care au fost create și fabricate, fie prin uzură fie prin apariția unor obiecte/echipamente/utilaje cu calități superioare. Principiile societății de consum ne îndeamnă să cumpărăm mereu alte și alte obiecte și să ne debarasăm de cele vechi. Ne îndeamnă să cumpărăm pentru că altfel, acest tip de societate nu poate funcționa. Fără vânzări masive, ritmul producției scade, mecanismul economic se blochează și în final colapsează. Este ceea ce se petrece acum la scară planetară aproape.
Nu există practic nicio comunitate defavorizată, există doar comunități lăsate în paragină, sărăcite, exploatate necugetat. Informațiile cu adevărat valoroase nu au ajuns încă în fiecare ungher al Pământului și va dura încă ceva timp până când beneficiile Permaculturii de pildă, vor fi înțelese și aplicate la scară planetară. Odată aplicate însă, problemele legate de sărăcie și subnutriție vor fi rezolvate pentru totdeauna. Va mai dura ceva timp până când vom înțelege, vom conștientiza și vom aplica la scară globală tehnologiile de obținere a energiei cu ajutorul generatoarelor magnetice de exemplu. Și vom putea astfel beneficia de o abundență energetică așa cum cu greu ne putem măcar imagina astăzi. La fel, va mai trece ceva timp până când vom aplica la scară mare Principiile Efectului de Formă, atât în Arhitectură cât și in Design, în amenajarea grădinilor de Permacultură, în Urbanism și Amenajarea Teritoriului, în proiectarea parcurilor și în creația vestimentară, în proiectare obiectelor de uz casnic, a uneltelor, echipamentelor.Nu există practic nicio comunitate defavorizată, există doar comunități lăsate în paragină, sărăcite, exploatate necugetat. Informațiile cu adevărat valoroase nu au ajuns încă în fiecare ungher al Pământului și va dura încă ceva timp până când beneficiile Permaculturii de pildă, vor fi înțelese și aplicate la scară planetară. Odată aplicate însă, problemele legate de sărăcie și subnutriție vor fi rezolvate pentru totdeauna. Va mai dura ceva timp până când vom înțelege, vom conștientiza și vom aplica la scară globală tehnologiile de obținere a energiei cu ajutorul generatoarelor magnetice de exemplu. Și vom putea astfel beneficia de o abundență energetică așa cum cu greu ne putem măcar imagina astăzi. La fel, va mai trece ceva timp până când vom aplica la scară mare Principiile Efectului de Formă, atât în Arhitectură cât și in Design, în amenajarea grădinilor de Permacultură, în Urbanism și Amenajarea Teritoriului, în proiectarea parcurilor și în creația vestimentară, în proiectare obiectelor de uz casnic, a uneltelor, echipamentelor.
Producția intensă însă, sărăcește Pământul de resurse, poluează apele, aerul, solul și nu poate continua la infinit. Resursele devin mai scumpe, produsele mai scumpe. Finalul epocii petrolului va duce la scumpirea permanentă a carburanților iar această scumpire se va regăsi în prețul fiecărui produs transportat. În final vom fi nevoiți pe de o parte să folosim la scară largă soluțiile care acum sunt numite alternative și în același timp să reducem pe cât posibil transporturile prin folosirea resurselor locale, prin producția și consumul local. Este o atitudine plină de respect și responsabilitate să producem și să consumăm ceea ce producem, să încurajăm producătorii locali cumpărând produsele fabricate în zona în care locuim. Să valorificăm forța de muncă locală, să angajăm contracte cu furnizori locali. În acest fel creem abundența și aducem prosperitatea în comunitatea din care facem parte. Această abundență este reală pentru că profiturile rămân și se reinvestesc în interiorul comunităților.
Aceste principii, aceste tehnologii, aeastă atitudine responsabilă față de resursele planetare și față de celelalte Ființe sunt perfect aplicabile și în proiectarea și construirea locuințelor și anexelor gospodărești din materiale reciclabile. Ele au la bază Reducerea, Refolosirea, Reciclarea, Repararea, Redistribuirea și Consumul Colaborativ. Există un număr impresionant de filme scurte pe YouTube prin care oameni minunați, scotocitori și creatori prin natura lor, dau o altă destinație unor materiale și obiecte vechi. Ei construiesc locuințe din materiale recuperate demonstrându-ne că acest lucru este posibil fără a face vreun rabat de caliate sau comfort.
Pentru a fi creativ în acest domeniu este suficient să-ți exersezi spiritul de observație. Fiecare dintre noi are acest spirit „în pachetul de bază” cu care a venit în această viață doar că el trebuie cunoscut ca existent și antrenat. E distractiv și foarte creativ odată ce a devenit performant. De pildă, atunci când ne apropiem de o localitate mai mare, fie pe șosea fie pe calea ferată, putem observa ca există de regulă în zona preurbană depozite ale unor companii și că în incinta acestora sunt uneori adevărate stive de europaleți depreciați. Este o resursă importantă de lemn de calitate foarte bună. Îi putem cumpăra la un preț foarte mic pe cei care nu mai au practic o valoare economică pentru compania respectivă pentru ca nu mai pot fi refolosiți.
Ce putem face cu acești europaleți?
Pe cei foarte deteriorați îi demontăm și păstrăm doar elementele bune din care putem confecționa o dușumea foarte rezistentă. Înainte de a introduce aceste elemente într-o mașină de tâmplărie, trebuiesc curățate de toate cuiele, capsele și șuruburile cu care au fost fixate pentru a nu rupe cuțitele utilajului. Avantajul acestor elemente din lemn este ca sunt uscate pentru ca provin dintr-un arbore taiat cu mulți ani în urmă și astfel, fenomenul de contragere specific lemnului tăiat de curând este practic nul. Este de reținut că lemnul de rășinoase are nevoie de cinci ani pentru a se usca în mod natural iar cel de foioase de șapte ani. Uscarea forțată în uscătoare este parțial eficientă. Cu părțile nefolositoare pentru amenajarea casei noastre din materiale recuperate putem crea baza unui bilon în Grădina de Permacultură pe care ulterior o acoperim cu un strat vegetal și pe care cultivăm legumele favorite. Rolul acelor bucăți de lemn amplasate sub stratul vegetal este de a păstra o cantitate de apă pe care o va ceda solului în perioadele de secetă. Lemnul are capacitatea de a retine o cantitate importantă de apă în capilarele sale. Pe măsură ce acel lemn putrezește, el devine „hrana” pentru legumele noastre.
Din europaleții buni putem construi o anexă gospodărească, o magazie sau chiar o casă. Pentru aceasta este absolut necesară elaborarea unui proiect de către proiectanți autorizați. Nu este necesar să ne punem viața în pericol și nici să încercăm să învățăm peste noapte o meserie pentru care cei care o practică au studiat șase ani. Este bine ca fiecare să practice profesiunea pentru care s-a pregătit. Tot din elementele recuperate din europaleți se pot construi împrejmuiri, mobilier de gradină sau de interior, dulapuri de scule, lambriuri, căsuțe pentru animale și păsări, pontoane, dale pentru alei (în acest caz este bine să fie fierte în ulei de motor sau tratate cu gudron de lemn – varianta ecologică), spații de joacă, jocuri și jucării din lemn, decorațiuni, vase de lemn pentru plante, săniuțe, etajere, trepte, suporți pentru grădini verticale, lădițe pentru legume și fructe, umerașe. Lista este practic deschisă și depinde doar de creativitatea pe care o eliberează din interior fiecare dintre noi.
Un exemplu: pe un europalet recondiționat căruia i-am montat patru role cumpărate din magazinele specializate de tip DIY, putem fixa un butoi din PVC de 100L pe care l-am transformat într-o mini-grădină verticală de căpșuni prin practicarea unor orificii laterale și răsfrângerea marginei inferioare cu ajutorul unui foen pe care-l folosesc instalatorii. Europaletul va suporta cu ușurință greutatea butoiului umplut cu sol fertil iar rolele ne vor da posibilitatea de a-l amplasa unde dorim și de a-l roti pentru a expune cultura în mod egal către Soare.
Ca o concluzie, europaleții folosiți și pe cale de a ajunge la gropile de gunoi sunt o resursă bună pentru o gospodărie pe cale de deveni sustenabilă.
Paul Buică

Comentarii

CELE MAI CITITE ARTICOLE: