Câteva Principii ale Arhitecturii Durabile (8)

Proiectarea și construirea unei Case Naturale este un act de creație care implică o expresie artistică, o aplicație practică a principiilor Geometriei Sacre, o temeinică pregătire tehnică, o cunoaștere a materialelor de construcție specifice, a tehnologiilor de construire și a echipamentelor tehnice cu care va fi dotată locuința, o cunoaștere profundă a mecanismelor mediului înconjurător, o înțelegere a necesității diminuării consumurilor și conservării resurselor, o abordare specifică locului și familiei căreia îi este destinată și mai înainte de toate, o stare interioară intens-conectată la tema proiectului și o atitudine receptivă la necesitățile reale de locuire ale viitorilor proprietari.

Primul pas în abordarea unui astfel de proiect este documentarea. Poți avea surpriza ca cei care vin și solicită elaborarea unui astfel de proiect să dețină pe anumite domenii mult mai multe informații decât proiectantul. Este într-un fel în firea lucrurilor să fie așa pentru că cei care doresc să-și construiască o Casă Naturală au instinctiv atitudinea corectă, mai întâi se documentează și vin cu o parte din lecție învățată în timp ce cei mai mulți proiectanți abia acum încep să descopere acest domeniu. Documentarea începe de regulă pe internet unde sunt postate o mulțime de video-uri cu experiențele celor care s-au apucat pur și simplu să construiască după ce au văzut la rândul lor câteva zeci sau sute de filmulețe. Continuă în cele mai multe cazuri cu lungi discuții pe forumuri unde fiecare își spune părerea fie că știe câteceva fie că nu și abia apoi consultă cărți de specialitate.

Unul din punctele nevralgice ale documentării pe internet este că se avansează costuri de execuție care nu sunt nici măcar tangente cu realitatea. Marea majoritatea a celor care postează filme cu istoricul construirii Caselor Naturale, avansează prețuri mai mult decât îmbietoare și ești în mod firesc tentat să crezi că atât va costa casa visurilor tale. Pe site-urile acelor „dezvoltatori” vei găsi o mulțime de informații și de invitații la workshop-uri, la stagii de pregătire, la voluntariat, la cumpărarea unor CD-uri cu proiecte și metode de construire. Ei realizează astfel un profit și pot astfel coordona un proiect pe sume modice sau chiar gratis. Este foarte bună această metodă pentru cei care o aplică dar costul real al construcției nu este cel enunțat.
- casă parter + mansardă maximum 170mp
-la parter: cameră de zi (cca 25mp) + bucătarie deschisă + loc de luat masa + wc servici = 100mp
- la mansardă: două dormitoare din care unul matrimonial cu baie și dulap de haine și încă o baie mică pentru celălalt dormitor
- casă din chirpici cu structură din lemn
- fundație din piatră zidită
- învelitoare din șindrilă
- termoizolație cu saltele din cânepă
- panouri cu celule fotovoltaice
- panouri solare
- generator eolian
- generator magnetic
- trasee instalații din Cupru
- fosă septică ecologică
- centrală termică pe combustibil solid
- șemineu cu recuperare de căldură
- tencuieli decorative din argilă
- zugrăveli cu vopseluri pe bază de var sau din argilă
- mobilier din lemn cu forme organice
- basoreliefuri din lut cu simbolistică străveche
- placaje cu piatră naturală
- dușumele din lemn


Costul real al unei construcții, fie aceasta și o Casă Naturală, este format din suma cheltuielilor legate de urbanism, studii preliminare geo-topo, proiectare, materialele de construcții, finisaje și instalații, transporturi, branșamente la utilități (dacă este cazul), dirigenție de șantier, taxe. Costul final depinde foarte mult de zona în care se construiește, de natura terenului, de distanțele până la utilități. A construi o Casă Naturală pe coama unui deal la care se poate ajunge doar pe un drum forestier ridică din start costul construcției prin creșterea costului de transport a materialelor și echipamentelor necesare. Chiar dacă vom folosi materiale de construcție aflate practic in situ, pământ, piatră, lemn, trebuie să calculăm și costul transportului celorlaltor materiale. Este de reținut că pe șantier întotdeauna este nevoie de materiale și de consumabile și că oricât de bine le-am calcula, va fi nevoie întotdeauna să mai cumpărăm câteceva. Acest lucru este bine cunoscut de către toți cei care lucrează în branșă.
În România, pentru a construi o casă este necesară obținerea unei Autorizații de Construire. Etapele obținerii acestei autorizații sunt binecunoscute și orice angajat al primăriei locale sub jurisdicția căreia se află terenul pe care urmează a fi amplasată casa, poate da detalii. Sunt postate pe internet, în special pe forumuri si site-uri de socializare, foarte multe informații care pot distorsiona percepția asupra legalității construirii unei locuințe. Atitudinea corectă este să ne informăm la autoritățile locale și să consultăm Legea.
Pentru a elabora un proiect sunt necesare studiile preliminare geo-topo. Studiul Geotehnic ne relevă natura și structura terenului și în baza acestuia proiectantul structurii va indica adâncimea corectă de fundare. Ridicarea Topografică ne indică cotele de nivel și planul terenului. Este necesară pentru amplasarea locuinței la distanțele față de vecinătăți prevăzute Regulamentului de Urbanism și al Amenajarii Teritoriului și pentru eventualele nivelări necesare. Fără aceste două studii preliminare, Arhitectul, Structuristul și Instalatorul nu pot elabora Proiectul Tehnic.
Tema de Proiectare este ceea ce doriți să construiți. Înainte de a vă întâlni cu Arhitectul v-ați gândit cu siguranță ce doriți să construiți. V-ați gândit probabil și la o soluție constructivă, la un mod de abordare a execuției. Faceți o listă pe puncte cu toate acestea. Ar putea fi așa:
Casa:
Soluția constructivă:
Instalații:
Design:
De la această listă minimală va începe colaborarea cu echipa de proiectare. Veți avea astfel un Proiect Tehnic corect și garanția că veți investi cu responsabilitate fiecare sumă de bani. După elaborarea Proiectului Tehnic va putea fi intocmit Devizul de Execuție. Acela este costul real al Casei Naturale pe care doriți să o construiți.
Paul Buică

Comentarii

CELE MAI CITITE ARTICOLE: