„Rulota Agwanti” – Un Proiect GRATUIT!


Proiectul „Rulota Agwanti” se adresează celor care au decis să inițieze construirea unor Comunități sustenabile în afara localităților, în zone mai puțin circulate, pe dealuri sau la țărmurile lacurilor, mărilor sau cursurilor de apă. Agwanti definește starea de detașare și acesta este unul dintre motivele pentru care am ales acest nume pentru proiectul rulotei. Al doilea motiv este că Proiectul „Rulota Agwanti” face parte la fel ca și toate celelalte proiecte de Case Naturale și de rulote din „Proiectul Dhyanna” – Modelul de Comunitate Sustenabilă pe care îl promovăm și prin intermediul site-ului: www.dhyanna.ro .
„Rulota Agwanti” în varianta prezentată are și o terasă acoperită cu o pergolă și o a doua pergolă în spate pentru protecția unui autovehicul cu remorcă.
Este doar o idee care evidențiază faptul că pe lângă rulota propriu-zisă se pot crea spații utile și/sau de relaxare. Dacă avem în vedere că în această rulotă vom locui pe o perioadă de 1-2 ani până construim o casă care necesită toate aprobările legale, este bine să avem comfortul cu care suntem obișnuiți ca susținere în plan emoțional.

Un loc plăcut și comfortabil pe terasă unde putem să ne relaxăm, o masă de ping-pong și/sau alte mini-echipamente sportive sau pentru întreținerea sănătății, jardinierele cu condimente frumos mirositoare, fac din acest spațiu atașabil rulotei un loc plăcut în care detașați fiind de munca firească de fiecare zi, putem plănui în tihnă următoarele etape ale dezvoltării „Proiectului Dhyanna” și ale construirii Comunității.

„Rulota Agwanti”, la fel ca și „Rulotele Dokya 1” și „Dokya 2”, poate fi construită foarte repede cu ajutorul unor unelte de mână după ce aducem la punctul de lucru toate materialele și echipamentele necesare. Rulota este montată pe un șasiu auto și are pneuri așa că, Agwanti nu necesită Autorizație de Construire. Cine nu este familiarizat cu demersurile ce trebuiesc urmate pentru a obține o Autorizație de Construire, trebuie să știe că nu o poate obține mai repede de trei luni de la momentul depunerii cererii pentru obținerea Certificatului de Urbanism. Acest termen este valabil doar dacă nu se solicită prin Certificatul de Urbanism autorizarea unui PUZ. Mai este de reținut că în zonele rurale, orice Certificatul de Urbanism și DTAC trebuie să fie vizate și de Consiliul Județean și asta poate însemna alți timpi de luat în calcul.

Având în vedere cele de mai sus și luând în calcul și timpul efectiv de construcție a unei case cu toate implicațiile tehnice și de timpi tehnologici specifici (chiar dacă este o Casă Naturală sau chiar cu atât mai mult), ajungem la un termen de un an și jumătate-doi ca distanță între momentul deciziei de a ne schimba locul și modul de Viața și clipa când vom păși în propria noastră Casă Naturală.
Simt că este momentul să fac o precizare pentru a explica cele de mai sus: pe internet sunt prezentate tot felul de „Case Naturale” construite după ureche, în cel mai fericit caz. Aceste filmulețe au darul de a induce o sumă de informații eronate legate de tehnologia construcțiilor și nu din rea intenție ci dintr-o totală neștiință. Este de precizat că o Casă Naturală necesită un modul de operații mult mai complex decât una obișnuită dacă vrem să nu avem infiltrații și să nu reparăm pereții și tavanele în fiecare sezon, să avem comfortul termic dorit, finisajele și mobilierul la standardul cu care suntem obișnuiți. O Casă Naturală nu înseamnă deloc ca aspect, întoarcerea în altă perioadă istorică. Nu intru în alte detalii acum.
„Rulota Agwanti” ne asigură comfortul firesc pe perioada elaborării proiectului casei noastre, a obținerii Autorizației de Construire și a punerii în operă a Proiectului. Plasând „Rulota Agwanti” în preajma șantierului casei noastre, putem supraveghea permanent execuția lucrărilor și participa activ la acestea. Supravegherea șantierului aduce economii de materiale, de manoperă și de timp. Nu mai explic de ce se întâmplă așa pentru că știm toți.
Și-acum să vorbim puțin despre rulota propriu-zisă. „Agwanti” este o rulotă cu mansardă. Este o casă pe roți și nu poate fi transportată pe drumurile publice. Rulota se montează pe amplasamentul ales și în cazul în care se dorește transportarea ei în altă locație, trebuie demontată și reasamblată în pe noul amplasament.
Suprafața totală a „Rulota Agwanti” (Parter + Mansardă) este de 93,75mp. Este un spațiu suficient de mare, comparativ ca suprafață cu un apartament de patru camere. Am prevăzut în acest spațiu și un birou. Este o opțiune pentru cei care lucrează de acasă fie în proiectare, fie dezvoltă aplicații și diverse activități pe internet sau desfășoară activități din domeniile creației și/sau Artei. Spațiul respectiv poate fi și dormitor în cazul în care nu se desfășoară astfel de activități. Există prevăzut la Parter un Spațiu Tehnic pentru Centrală Termică electrică, boiler de apă caldă, hidrofor și celealte echipamente specifice iar la mansardă un spațiu de depozitare. Pe acoperiș sunt prevăzute panouri solare pentru asigurarea apei calde menajere, panouri cu celule fotovoltaice și o minicentrală eoliană. Sub copertină se află tancurile cu apă, acumulatorii și un spațiu foarte mare de depozitare ușor accesibil. Termoizolația de 20cm a pereților, pardoselii și tavanului face ca „Rulota Agwanti” să fie o locuință semi-pasivă, ceea ce înseamnă un consum minim de energie pentru încălzire/răcire. Rulota poate fi dotată cu toate instalațiile de curenți slabi și echipamentele dorite și cu instalație de protecție la descărcările electrice. Sub rulotă se află o fosă septică ecologică și racordurile la drenurile subterane pentru apele menajere uzate. O precizare: este un act de responsabilitate față de mediu să folosim doar detergenți ecologici. Îi putem prepara acasă foarte ușor și incredibil de ieftin.
Avantajul major care recomandă acest Proiect îl reprezintă faptul că poate fi începută punerea sa în operă imediat. Pentru detalii tehnice legate de montarea rulotei pot fi consultate explicațiile ce însoțesc Proiectele Rulotelor „Dokya 1” și „Dokya 2”. De reținut este faptul că pentru montarea structurii rulotelor prezentate în aceste Proiecte nu este necesar să se apeleze la firme de construcții. Se poate face cu prietenii. Montajul propriu-zis al structurii din rigle de rășinoase nu ar trebui să dureze mai mult de patru zile iar montarea instalațiilor, a echipamentelor și a mobilierului nu ar trebui să depășească două săptămâni. Trei-patru prieteni deciși pot asambla totul în mai puțin de trei săptămâni. Terasa este așa cum am spus o lucrare opțională. În cazul în care se atașează rulotei, la timpul de execuție mai adăugăm trei zile. Condiția esențială a punerii în operă a „Rulotei Agwanti” în aceste termene este să avem la punctul de lucru absolut toate cele necesare: materiale, instalații, echipamente, finisaje, organele de asamblare, elementele de fixare necesare și uneltele, dispozitivele și utilajele obligatorii din care nu trebuie să lipsească un generator de 4Kw.
Construirea acestei case pe roți în regie proprie este o bună experiență pentru următoarea etapă, construcția propriei Case Naturale. Ce vom face cu „Rulota Agwanti” după ce ne mutăm în casa nouă? O păstrăm ca și Casă de Oaspeți, o vindem altcuiva care dorește să vină în Comunitate și nu are unde locui până își construiește propria Casă Naturală sau o dăruim cuiva care nu are resursele necesare contruirii unei case dar care dorește să participe cu priceperea și cu efortul său la Construirea unei Lumi Noi. O lume a Armoniei și Bucuriei. Alegerea este a voastră!
Rulota așa cum este concepută poate a avea o durată de viață de peste o sută cincizeci de ani, chiar și mai mult. Poate că cei care au primit-o în Dar și nu au resurse pentru construirea unei case, vor alege ca la un moment dat să-i construiască fundații izolate din piatră care să înlocuiască pneurile. „Rulota Agwanti” va putea deveni în această situație o frumoasă și foarte comfortabilă casă de lemn flotantă. O casă care le va asigura totala independență energetică.
Puteți prelua GRATUIT: Proiectul, imaginile, articolul și posta pe site-urile și blogurile voastre cu menționarea sursei: https://constructiinaturale.blogspot.ro
Paul Buică

Comentarii

CELE MAI CITITE ARTICOLE: