Cateva Principii ale Arhitecturii Durabile (3)

O Casa Naturala este construita din materiale care dupa expirarea perioadei de viata a constructiei, revin cu usurinta in circuitul natural al elementelor si/sau pot fi re-folosite in alte activitati sau chiar la edificarea unei alte case. Este o axioma ce defineste si explica conceptul de Viata in Armonie cu Natura si il indruma pe cel ce doreste sa proiecteze, sa construiasca si/sau sa locuiasca intr-o Casa Naturala. Lista acestor materiale este surprinzatoare prin diversitatea si calitatile neasteptate pe care le descoperim la elemente, substante si componente naturale din jurul nostru.
O alta axioma a conceptului de Casa Naturala este referitoare la protejarea mediului si a resurselor: materialele si energia pe care le folosim la construirea si in timpul locuirii este armonios sa fie regenerabile. Exemplul cel mai la indemana este lemnul. Este limpede ca avem nevoie si de o cantitate insemnata de lemn in edificare unei case dar este bine sa alegem sa facem plantari compensatorii astfel ca in timp, masa lemnoasa disponibila spre exploatare generatiilor urmatoare sa ramana constanta. Si poate chiar un pic mai mult sa plantam astfel ca taierile haotice din trecut sa fie compensate si ele corespunzator
.
Este intr-un fel mai putin cunoscut faptul ca in padure se poate dezvolta o agricultura prospera, noninvaziva. Cine a calatorit in Sicilia de exemplu, a vazut si poate chiar a gustat gogodile facute din faina de… castane comestibile. Este cred unul dintre putinele locuri daca nu chir singurul in care se mai poate manca asa ceva delicios. As mai aminti ceva cel putin interesant: nucul, atunci cand creste in padure ne daruieste niste recolte cu mult peste acelea ale unui nuc ce creste izolat. Speciile stiu sa se protejeje si sa-si daruiasca elemente esentiale prosperitatii vietii in mod natural atunci cand sunt lasate sa se dezvolte laolalta si sunt mai putin eficiente si prospere atunci cand sunt separate artificial pe specii si soiuri in plantatii. Extinderea padurilor inseamna o diversificare sporita a hranei si o atitudine de Respect si devotiune fata de Mama Pamant.
Natura este Inteligenta. Nu stiu daca mai era necesar sa enunt acest Adevar dar am sa spun in mod aplicativ si de ce. Este suficient sa observam intr-o stare de Atentie Alerta mediul inconjurator pentru a gasi solutii tuturor cautarilor noastre tehnice in construirea unei Case Naturale si a unui mod de viata armonios si nu numai. Observand Natura cu Atentie Alerta asa cum am spus, am descoperit ca daca renuntam la pozitia eronata de varf al lantului trofic si ne repozitionam firesc in interiorul Sferei Vietii, intelegerea noastra capata noi coordonate.
Natura a rezolvat toate „problemele” tehnice ale habitatului in ansamblul lui pentru milioane de specii si pentru om cu mult inainte ca noi sa descoperim ca avem nevoie de solutii. Exista lianti naturali, argile impermeabile, izolatii termice naturale, materiale de constructii durabile, regenerabile, placute la aspect, inspirator mirositoare si frumos colorate. Ca exemplu as aminti pigmentii naturali din calcare intr-o paleta de culori vii cum nu ne-am putea imagina vreodata ca ar putea exista. Dar sa ma intorc putin la termoizolatii pentru ca reprezinta o componenta importanta in conceptul unei Case Naturale.
Izolatiile termice cu baloti din paie reintra deasemenea foarte usor in circuitul natural. Fac o precizare pentru cei care au ales sa isi construiasca o casa folosind balotii: asigurati-va ca obtineti o foarte buna compactare a paielor astfel ca, odata ce peretii se inchid cu finisajele alese, sa nu apara goluri in zonele superioare ca urmare a tasarilor naturale. Si inca ceva, inainte de a incepe montarea peretilor, scufundati balortii intr-o baie de argila. In acest fel insectele si rozatoarele nu vor mai recunoaste materialul organic hranitor pentru ele si nu vor mai crea „comunitati” in interiorul peretilor.
Acest principiu este folosit de catre cei care fac si imprastie seed-balls, acele mingiute din argila si putin compost in care se afla seminte si cu care insamanteaza terenurile aride. Atat timp cat nu ploua semintele raman protejate de rozatoare, insecte si pasari sub pojghita lor de lut. Deindata ce ploua ele incoltesc si putinul pamant fertil le ajuta sa absoarba nutrienti, sa-si fixeze radacini in sol si sa creasca. Puteti aplica principiul la peretii din baloti de paie si nu va mai fi nevoie de echipamente electronice care sa tina la distanta rozatoarele si nu numai.
O masura suplimentara buna de descurajare a „musafirilor” inaripati pe perioada executiei peretilor este amplasarea sub primul strat de baloti de paie a unui pat de frunze de nuc. Se pot de asemenea strecura frunze de nuc si intre baloti pe intreaga inaltime a peretilor. Se mai poate folosi apa de urzici la prepararea baii de argila in care se scufunda balotii inainte de folosire sau stropirea lor prin pulverizare. Metoda stropirii culturilor cu zeama de urzici este cunoascuta de cel putin opt mii de ani prin partile noastre. Singurul inconvenient este mirosul destul de „tare” al apei in care au stat urzicile timp de o saptamana dar este pe de alta parte cel mai puternic insecticid natural.
Paul Buica


Comentarii

CELE MAI CITITE ARTICOLE: