Câteva Principii ale Arhitecturii Durabile (10)

Există în întreaga lume o mișcare tot mai puternică de întoarcere la valorile firești, la re-armonizare cu mediul înconjurător, cu Planeta, cu celelalte Ființe cu care conviețuim pe Pământ, cu interiorul nostru profund. Atenția alertă, firească, naturală, își are izvorul în acel loc sacru din interiorul nostru în care sălășluiește Ființa, OM-ul. Zeci, poate sute de mii de oameni, tineri și vârstnici, au conștientizat necesitatea re-întoarcerii la valorile reale și au ales să trăiască în Armonie cu Natura, au ales să construiască sate noi pe vetrele satelor mai vechi, depopulate pe de o parte în mod natural, biologic și, apoi, prin plecarea celor tineri în alte țări în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit. Alții, au ales să construiască așezări noi în locuri depărtate de furiile, noxele și hipnozele societății de consum. Există alte milioane de oameni care deocamdată cochetează cu ideea de a se reîntoarce în satele din care ei sau părinții lor au plecat cu mulți ani în urmă sperând într-o viață mai comodă la oraș.
Să părăsești pentru totdeauna aglomerarea urbană în care te-ai născut, ai crescut, ai fost inoculat cu sistemelele de „valori” consumiste majoritar acceptate, ai fost „educat” că Natura trebuie „cucerită” de parcă ar fi un inamic nu Casa Naturală și iubitoare în care te-ai întrupat, că omul se află în vârful unui presupus lanț trofic deși el este doar o Ființă din Sfera Vieții, este o provocare, o decizie deloc ușor de luat
. Nu este ușor să îți schimbi total modul de viață, să renunți pentru un timp la comfortul actual, de lasine înțeles, al unei locuințe în oraș. Deîndată ce ai ajuns în locul ales pentru noua ta viață, constați nu doar că la robinet nu vine apă caldă ci că robinetul nici măcar nu există. Scoți apă din fântână și o cari cu găleată.
Înveți repede că poți face o baie foarte bună cu zece litri de apă încăzită ușor la Soare, că poți merge la budă abia după ce sapi o groapă și intimizezi locul cu o pânză, o folie sau niște crengi. Când Soarele apune nici nu-ți mai trece prin minte că s-a inventat telecomanda, atât ești de obosit. Răsăritul și Apusul sunt jaloanele timpului tău iar gâzele și păsările cerului, norii și vântul te fac să uiți din primele ore de știrile de la ora cinci, de tabloide și politică, scandaluri, infractori, talk-show-uri, emisii și emisiuni dogmatice și alte „virusuri info” ce îți ținteau, bombardau și umpleau mintea cu gunoaie. Știrile cu adevărat folositoare ți le dau Cerul și Pământul, Soarele și Luna, freamătul pădurii și susurul izvoarelor, viețuitoarele văzute și ne-văzute ale văzduhului, apelor și pământului.

Până la Casa Naturală dotată cu centrală solară, cu generator de Energie Liberă, cu centrală eoliană, până la piscina naturală cu filtrarea apei cu ajutorul plantelor, până la grădina și livada ta în sistem Permacultură din care vei mânca doar legume și fructe din semințe ne-agresate genetic și fără chimicale, mai este ceva timp și foarte multă muncă fizică. Toate câte le-ai visat se vor împlini și în final vei avea un comfort cu mult peste cel din orașe. Așa cum spun chinezii, orice drum, oricât de lung, de plăcut sau anevoios începe cu primil pas.
Condiția primordială ca să poți să aduci în manifestare proiectul la care ai visat, pe care l-ai gândit punct cu punct, pe care îl pui Acum-Aici în operă pas cu pas, este să-ți produci hrana. Este o atitudine de respect față de propria persoană. Vei descoperi că pământul pe care urmează să îți construiești casa, grădina, livada și toate celelalte îți oferă încă din prima zi resurse nebănuite. Un câmp, o pășune abundă în mod natural în plante cu proprietăți terapeutice. Sunt circa douăsutecincizeci de specii de plante care trăiesc în armonie perfectă pe un câmp pe care nu a intervenit omul. În orașe plantăm, udăm, fertilizăm și tundem gazon, ducem masa vegetală bună de făcut compost la gropile de gunoi și cumpărăm îngrășăminte chimice. După asta, cumpărăm ceaiuri de la magazine și ne facem o fiertură, în principal din compuși ai hârtiei în care sunt ambalate plantele agresate în mașinării industriale.
Exemplu: Adună sunătoare, macerează plantele uscate în ulei de măsline. Obții un ulei de sunătoare cu multe proprietăți terapeutice și nu numai. Te las să le descoperi.
Tot pe pământul pe care îți vei construi Casa Naturală, vei găsi mai mult ca sigur pomi fructiferi. Poți din momentul în care îți oferă rodul rodul lor să îți prepari o dulceață delicioasă fără a distruge principiile active din fructe prin tratament termic. Este foarte simplu: lași trei săptămâni fructele în imersie în miere apoi le scurgi și le pui în borcane pe care le umpli cu miere proaspătă. Siropul rezultat în cele trei săptămâni este dincolo de orice închipuire de gustos. Nu este nevoie nici de foc nici de conservanți. Mierea este ea însăși un conservant excelent.
În grădină compostul, calitatea lui, au un rol determinant în abundența și calitatea recoltei viitoare așa că primul lucru pe care este bine să alegi să-l faci este să produci compost din resturile vegetale pe care le găsești pe locul respectiv. Probabil că ai observat că aproape toată lumea care stă „la curte”, arde frunzele și crengile uscate toamna. Apoi cumpără îngrășăminte chimice pentru că solul sărăcit și otrăvit de chimicalele din anii anteriori nu mai produce nimic. Micile vietăți care prelucrează materialul vegetal căzut pe pământ au plecat și ele demult către alte existențe din pricina otrăvurilor revărsate asupra lor cu obstinația neștiinței. La școala primară cred/sper că se mai învață că solul fertil se formează din resturi vegetale.
OBSERVAȚIE:
În pădure nu ară și nu seamănă nimeni, nu fertilizează, nu adună și nu arde nimeni frunzele căzute și vreascurile și cu toate astea pădurea prosperă. Natura este Inteligentă. Este mai simplu să observăm, să aplicăm, să producem fără costuri și să prosperăm ca Ființe decât să distrugem. Ne-am născut într-o grădină numită deloc întâmplător Pământ și nu trebuie să plătim niciun ban pentru asta. Hrana trebuie să fie GRATIS pentru toți oamenii.
Pentru că o mie de cuvinte nu fac nici măcar cât un pixel dintr-o imagine…

Comentarii

CELE MAI CITITE ARTICOLE: