Casa de la țară

 Atunci când alegi să îți cumperi o proprietate în afara orașului este bine să ții cont de informațiile de mai jos:


1. Indiferent dacă îți cumperi doar un teren sau un teren cu o casă și cu anexe construite pe el, consultă specialiștii! Este obligatoriu!

* În cazul în care întenționezi să cumperi un teren pe care vrei să îți construiești o casă sau un atelier, o secție de micro-producție sau un depozit cu o anume destinație sau orice alt tip de construcție, consultă un Inginer Geolog și comandă un Studiu Geotehnic.

* În acest fel vei obține printre datele tehnice de specialitate și câteva informații obișnuite foarte utile:
a) la ce adâncime se află în mod curent pânza freatică și cât de aproape de suprafață urcă atunci când sunt precipitații;
b) la ce adâncime va trebui să fie fundate viitoarele construcții;
c) dacă acel teren a fost afectat de alunecări de teren (în cazul în care intenționezi să cumperi un teren pe dealuri);
d) dacă este zonă inundabilă;
e) dacă terenul a făcut obiectul unor lucrări cu caracter funciar și care au fost acelea;

2. Informează-te la autoritățile competente:

* care este statutul juridic actual al terenuluia, care este situația sa cadastrală;
* care este istoricul acesteia;
* dacă există rețele subteranecare traversează viitoarea ta proprietate;
* care este regimul de înălțime și de aliniere al construcțiilor;
* consultă PUG-ul localității și PUZ-ul zonei în care vrei să cumperi, acolo unde este cazul;
* asigură-te că nu vor apărea moștenitori care vor încerca să îți blocheze finalizarea achiziției.

NOTĂ: Nu te baza sub nici o formă pe spusele proprietarilor actuali ai proprietății și pe cele ale localnicilor!

3. Dacă pe teren se află una sau mai multe construcții, consultă un Arhitect sau un Inginer Constructor înainte de a cumpăra!

* În acest fel vei obține o Expertiză întocmită de un Profesionist. Acestă Expertiză te va ajuta să iei decizia corectă cu privire la prețul final de achiziție și la calitatea reală a construcției sau a construcțiilor luate în calcul. Vei ști care este valoarea reală a construcțiilor nu cea povestită de proprietar și vei afla câteva informații utile:
a) care este soluția constructivă a clădirii sau clădirilor;
b) care sunt viciile constructive ascunse, dar „la vedere” pentru Speciașiști;
c) cât de afectate sunt clădirile de trecerea anilor;
d) cât de mari sunt costurile unor eventuale lucrări de consolidare. De regulă costurile de consolidare, de refacere parțială sau totală a unor părți ale imobilelor sau ale șarpantelor și ale învelitorilor sau de hidroizolație (de cele mai multe ori, a tuturor acestora) a unor case vechi sunt de câteva ori mai mari decât costul demolării și cel al construirii unei case noi;

NOTĂ: Nu te baza sub nici o formă pe spusele și aprecierile „tehnice” ale localnicilor!

3. În cazul în care ai ales să repari casa bunicilor tăi și să te muți în casa în care ai copilărit sau doar ți-ai petrecut vacanțele, ține cont de cele pe care le-am scris în paragrafele de mai sus. Faptul că ție îți este dragă respectiva casa, această trăire interioară a ta, nu schimbă cu nimic situație tehnică a imobilului respectiv. Pe lângă acest aspect, ține cont de următoarele aspecte tehnice:
 
* Valoarea emoțională a unei case nu are nici o legătură cu calitatea ei tehnică și habituală actuală:
a) costurile de extindere pe orizontală (eventual și pe verticală pentru mansardare), costurile de consolidare, de reparație, de refacerea instalațiilor (electrice, termice, sanitare și apă-canal), de termoizolare, de hidroizolare, de finisare și de aducere „la zi” a confortului cu care ești obișnuit, vor fi foarte mari și de regulă, vei avea câte ceva de reparat în fiecare an;
b) există în acest moment soluții tehnice și materiale de construcții, instalații, amenajări și finisaje foarte performante, iclusiv materiale naturale pentru constuirea structurii, pentru finisaje și pentru amenajări obișnuite și amenajări de lux.
c) combinarea unor elementelor structurale vechi ale unei case cu materiale moderne (inclusiv naturale) este o alegere foarte bună, cu condiția ca un Inginer Constructor (Structurist) să facă modelarea matematică a tuturor forțelor care vor acționa asupra imobilului în cazul unui seism. Nu uita că ne aflăm într-o zonă cu coeficient sismic ridicat!

4. După ce vei primi Proiectul Tehnic de la Arhitect, de la Inginerul Constructor și de la Inginerii care vor elabora Proiectul Tehnic de Instalații, calculează-ți costurile efective de execuție!

* Cantitățile de lucrări necesare pentru reabilitatea casei, le extragi din Detaliile de Execuție ale Proiectului Tehnic. Devizul de Execuție pe specialități (Arhitectură, Rezistență, Instalații), va cuprinde toate materialele de construcție, de instalații și de finisaje pe care urmează să le pui în operă. Manopera o vei negocia cu Executantul;
* Cu ajutorul Devizului de Execuție întocmit pe Categorii de Lucrări și pe Articole de Deviz, vei putea urmări realizarea lucrărilor pe stadii fizice de execuție.
* Citește Legile aflate în vigoare care reglementează domeniul Construcțiilor!
* Citește cu Atenție Regulamentul de Urbanism și de Amenajare a Teritoriului. Îl poți cere de la Primăria pe raza teritorială a căreia se află viitoarea ta proprietate.

NOTE:

1. NU angaja nici un fel de lucrări cu „meșterii” din localitatea în care te muți! Dacă o vei face, vei afla de ce te-am îndrumat astfel.
2. NU achita lucrări în avans! Este foarte probabil să nu beneficiezi niciodată de acele lucrări sau să trebuiască să le refaci.
3. Verifică dacă cei cu care să urmează să lucrezi, cunosc numele corecte ale materialelor pe care le pun în operă. Dacă nu le cunosc, este sigur că nu au citit niciodată vreun prospect, catalog sau manual despre materialele cu care lucrează în presupusa meserie pe care și-o afirmă. Este foarte ușor să obții, prospecte, cataloage și manuale de montaj de la firmele care comercializează materiale de construcții, materiale și echipamente de instaleții și materiale pentru finisaje. Dotează-te și studiază înainte de a începe să investești în casa visurilor tale. Vei economisi foarte mulți bani și te vei alege cu lucrări de calitate.
4. Angajează un Inginer Constructor cu experiență (preferabil un pensionar) care să urmărească execuția lucrărilor și calitatea acestora! Cea mai mare greșală este să consideri că te pricepi la ceva de care nu ai habar, greșală care te poate costa mai mult decât valoarea reală a casei.

Sunt doar câteva Idei Folositoare pentru toți cei care intenționează să se mute în mediul rural.

Paul Buică 

 

Comentarii

CELE MAI CITITE ARTICOLE: