Devizul de Lucrări

 

Așa cum am scris în articolul anterior, pentru a ține sub control costurile de execuție ale lucrărilor de consolidare, reparații, modernizare a instalațiilor și de finisaje necesare casei noastre din mediul rural, casă pe care urmează să o achiziționăm sau să o construim integral, este necesară întocmirea unui Deviz al Lucrărilor pe care urmează să le executăm.

Cantitățile de materiale și de echipamente necesare, le extragem din Proiectul Tehnic, respectiv din Măsurătorile întocmite de Arhitect, de Inginerul Constructor și de Inginerii Instalatori. Ordonăm Cantitățile de Lucrări și de Materiale de Construcții, Instalații, Finisaje precum și Echipamentele din Proiectul Tehnic, într-o foaie de calcul de tip Microsoft Excel Worksheet sau într-o foaie de calcul de la Open Source.

Facem un cap de tabel cu următoarele specificații: Nr. Crt. / Articol de Deviz / Unitate de Măsură / Cantitate / Preț Manoperă pe Unitatea de Măsură / Preț Total Manoperă / Preț Materiale pe Unitatea de Măsură / Preț Total Materiale / Total. Aplicăm funcțiile corespunzătoare și obținem totalul pe fiecare Articol de Deviz. Vom obține un TOTAL GENERAL pe coloana de totaluri și totaluri pe coloanele: Preț Total Manoperă și Preț Total Materiale. Aceste totaluri reprezintă Cheltuielile Directe.

La acestea se adaugă Cheltuielile Indirecte, adică Transporturile Materialelor, Cheltuielile legate de Ridicarea Topografică, Trasarea Fundațiilor, Studiul Geotehnic, Lucrările de Proiectare și urmărirea șantierului adică, plata Inginerului care supraveghează execuția corectă a tuturor lucrărilor.

Atunci când întocmim un Deviz de Lucrări ce urmează a fi executate, construim în mod logic în Mintea noastră, Articol de Deviz cu Articol de Deviz, casa pe care urmează să o ridicăm, să o dotăm cu cele necesare din punct de vedere tehnic și să o finisăm. Ca să ne fie mai ușor, grupăm Articolele de Deviz în Categorii de Lucrări pe care le abordăm în ordinea firească. Construim în Minte și scriem în Tabel fiecare lucrare necesară.

După ce Tehnicianul Topograf ne predă Trasarea Fundațiilor (cu Proces Verbal de Predare-Primire), îi cerem celui cu care am angajat Execuția Lucrărilor să balizeze Axele Fundațiilor conform Schiței care este parte componentă a Procesului Verbal de Predare-Primire a Amplasamentului viitoarei construcții.

NOTĂ 1: Solicită Tehnicianului Topograf să verifice corectitudinea și trăinicia balizelor montate! Aceste balize trebuie să reziste minimum trei luni de la data începerii săpăturii Fundației.

NOTĂ 2: Nu neglija aceste abordări obligatorii ale relației cu Executantului Lucrării. Dacă ceva nu va merge așa cum îți dorești, tu vei fi de vină, nu el, iar în Domeniul Construcțiilor, greșelile costă întotdeauna foarte mult și întârzie întotdeauna finalizarea lucrărilor în termenul stabilit și în termenii financiari stabiliți. Executantul va specula acest aspect al creșterii numărului de zile lucrătoare și îți va cere bani în plus, prezentându-ți un Deviz Suplimentar de Lucrări, Deviz pe care îl vei putea „desființa” cu greu dacă nu ești de specialitate.

NOTĂ 3: Toți Executanții (chiar și cei mai nepricepuți dintre ei) știu foarte bine tot ceea ce îți spun eu acum și mai știu ei, că vei prefera să plătești în plus în loc să te prindă iarna fără învelitoare pe casă sau centrală termică în funcțiune.

După ce trecem cu bine de aceste lucrări preliminare, ajungem la Prima Categorie de Lucrări în Devizul de Lucrări: Săpături. Aceasta se poate face în regim mecanizat cu corectură manuală sau exclusiv manual. Vom avea Articole de Deviz de tipul: Săpătură Mecanizată, Săpătura Manuală, iar dacă vor fi necesare lucrări de subzidire ale unor imobile învecinate, vom avea și Săpătură Manuală în Spații Înguste. Manoperele sunt diferite pentru fiecare Articol de Deviz și este bine să le negociezi separat pentru a nu da naștere ulterior unor discuții fără rost cu consum nervos suplimentar.

Este întotdeauna nevoie de Sprijiniri ale imobilului pe care îl consolidăm sau ale unui imobil învecinat de care casa noastră va fi despărțită doar printr-un Rost, dacă alegem să construim „calcan în calcan.” Aceste Sprijiniri sunt scumpe și trebuie executate de muncitori calificați pentru astfel de lucrări. La acest Articol de Deviz „nu merge” în nici un fel lucrat „după ureche”, pentru că riscurile sunt mari și pot fi cu pierderi de Vieți și cu pagube uriașe care ne pot anula construcția propriei case.

După efectuarea integrală a Săpăturilor (mai puțin în cazul subzidirilor, pentru că acolo se sapă și se toarnă beton după o metodă aparte numită „în șah”, în jargonul celor din Domeniul Construcțiilor) va trebui să chemi Inginerul Geolog care a întocmit Studiul Geotehnic și a recomandat Inginerului Constructor (Structuristului), să inspecteze solul din săpătură și să îți elibereze Avizul Geotehnic. Va trebui să chemi de mai multe ori Inginerul Geolog în cazul în care se efectuează lucrăși de subzidire.

Acest Aviz Geotehnic îl vei atașa Proiectului Tehnic și Avizelor de la Utilități în biblioraftul în care vei aduna o mulțime de Avize, de Procese Verbale de Lucrări ce Devin Ascunse, de Buletine de Laborator, de Procese Verbale de Recepție și de Punere în Funcțiune a Echipamentelor, pe întregul parcurs al Execuției Lucrărilor, sub denumirea de Cartea Tehnică a Construcției. Această Carte Tehnică va fi una dintre piesele care vor sta la baza calculării impozitului pe care îl vei plăti anual pentru proprietatea pe care o deții.

Dacă Inginerul Geolog nu este mulțumit de aspectul solului de fundare, va solicita o expertiză suplimentară și analize de laborator. Rezultatul acestora va putea conduce la mărirea adâncimii de fundare a construcției și la redimensionarea fundațiilor. Decizia finală o va lua împreună cu Inginerul Constructor care a calculat Structura Imobilului. Această Decizie va face obiectul unui Proces Verbal. Sunt rare astfel de situații, dar nu inexistente.

Acum, că ai înțeles cum trebuie procedat cu Fundațiile, putem merge mai departe cu întocmirea Devizului de Lucrări. Ca să poți face un Deviz corect, trebuie să cunoști câte ceva din Domeniul Construcțiilor. Nu este imposibil să întocmești tu însuți un Deviz de Lucrări, dar cel mai bine este să faci Contract cu un Specialist în Devize și să întocmească acel Specialist, Devizul de care ai nevoie. Este de asemeni foarte bine să-i soliciți Specialistului în întocmirea Devizului de Lucrări să îți explice pe îndelete ce înseamnă fiecare Catregorie de Lucrări și fiecare Articol de Deviz pe care le-a cuprins în acel Deviz. Specialiștii în întocmirea Devizelor lucrează cu softuri specializate și au și Baze de Prețuri actualizate permanent.

Paul Buică



Comentarii

CELE MAI CITITE ARTICOLE: