Contractarea Lucrărilor de Execuție

 MOTTO: Dacă ești adeptul lucrărilor de construcții, instalații și finisaje „la mica înțelegere”, atunci acest articol NU este pentru tine.


Se spune că „o strângere de mână face cât o mie de Contracte”. Probabil că asta era valabil pe vremea Strămoșilor noștri, pentru că pe atunci, dacă nu îți respectai Cuvântului Dat, îți pierdeai capul. Tot pe atunci circula o vorbă: „Cuvântul Dat este săgeată aruncată.” Oamenii aveau Onoare și Demnitate, dar Atitudinile și Mentalitățile s-au schimbat de multă vreme și astăzi, „o mie de strângeri de mână nu fac cât un Contract bine întocmit, cu Clauze dure.”

Așadar, dacă vrei ca Devizul tău de Lucrări să nu se dubleze sau chiar mai mult decât atât, lucrează doar cu Contract. Dacă vine cineva la tine și îți propune să lucrezi „la negru”, trimite-l la plimbare. Un așa-zis meseriaș care nu și-a făcut nici măcar un PFA, nu prezintă nici un fel de încredere în fața celor care lucrează de zeci de ani în Domeniul Construcțiilor.

Nu consider că cei care au un PFA sau un SRL cunosc mai multă meserie decât cei care lucrează „la negru” sau sunt mai „serioși”, dar măcar poți semna cu ei un Contract pentru Lucrări de Execuție și ai cum să tragi la răspundere dacă nu își respectă Clauzele Contractuale. Depinde ce fel de Contract ai semnat cu ei. Sunt juriști specializați în Contractele de Execuție.

Trebuie să înțelegi că cei mai mulți lucrători în construcții, instalații și finisaje, nu execută lucrări de slabă calitate din rea-voință, ci din neștiință, din făcut treaba „după ureche” nicidecum după vreun manual. Există și o categorie dintre acești lucrători, care cred că ei le știu pe toate, cu toate că nu știu aproape nimic. De regulă, aceștia sunt și foarte orgolioși și au pornirea nefirească de a lucra doar după capul lor. Dacă nu-i poți controla și determina să execute lucrările exact așa cum au fost prevăzute în Proeiect, oprește Colaborarea cu ei, dacă ai început-o deja. Vei diminua astfel pierderile. Un Contract de Execuție bine întocmit, te va feri întotdeauna de astfel de situații nedorite.

Verifică nivelul cunoștințelor tehnice ale celor cu care vei lucra și cere-le referințe, dar fii atent ca referințele să nu fie false sau să ascundă vreun interes pecuniar. Dacă spre exemplu, angajezi prin Contract o echipă de lucrători să îți realizeze șarpanta casei și ei nu cunosc denumirile tehnice ale organelor de asamblare și ale elementelor de fixare ale unei șarpante și nici denumirile tehnice ale elementelor din lemn pe care le vor pune în operă, asta înseamnă că nu au lucrat vreodată după un Proiect Tehnic și nu au citit vreodată Memoriul Tehnic de Specialitate al vreunui Proiect.

Mai înseamnă că nu au nici o preocupare și nici un fel de Respect, pentru perfecționarea meseriei pe care o practică și pentru extinderea cunoștințelor din domeniu. Lucrând cu astfel de „meșteri” nu vei obține niciodată lucrări de calitate superioară. Poți să îi verifici și practic, spunându-le să îmbine spre exemplu, capetele a trei rigle de lemn de 150mm x 150mm în trei axe: x, y, z, fără a folosi vreun element de fixare. O îmbinare corectă este aceea care nu permite ansamblului să se deformeze ulterior. Orice dulgher japonez poate face o astfel de îmbinare simplă, așadar nu-i ceva Science-Fiction.

Un alt test pe care ți-l propun pentru verificare nivelului de cunoaștere a meseriei pe care și-o afirmă lucrătorii din Domeniul Construcțiilor este următorul: spune-le că vrei să construiești o casă din lemn, fără organe de asamble și elemente de fixare. O casă în care toate elementele structurale din lemn să fie îmbinate prin chertare și cepuire. Până nu demult, Străbunicii noștri construiau astfel casele lor, așa că așa-zișii meseriași nu pot spune că nu au văzut niciodată așa ceva. E plină țara noastră și țările nordice de astfel de case „fără cuie”.

Dacă într-adevăr vrei să îți construiești o astfel de casă, va trebui să propui elaborarea Proiectului tău, unui Arhitect și unui Inginer Constructor cu câțiva zeci de ani de experiență, unor Specialiști pasionați de Profesiunile lor și totodată pasionați de Construcții Naturale. Fii optimist! Încă există astfel de Arhitecți și de Ingineri! Îți garantez că atunci când vei primi de la Arhitectul și de la Inginerul Constructor care ți-au proiectat o astfel de casă, Detaliile de Execuție, vei dori cu tot dinadinsul să o construiești cu mâinile tale.

Vor dura ceva mai mult Lucrările de Punere în Operă cuprinse în Proiect, dar ceea ce vei obține va fi o Minunăție de Casă. Cu acest prilej vei învăța o meserie nouă pe care ți-o vei putea perfecționa și ridica pe Treptele Măiestriei. Casa ta va cost cu mult mai puțin decât una proeictată și construită cu materiale moderne. Lemnul este un material veșnic viu și foarte fiabil, dacă este folosit cu Pricepere și cu Respect. Cu IUBIRE, sunt tentat să adaug.

Dacă vrei să începi să te pregătești pentru Aventura Vieții tale și să-ți construiești singur Casa Visurilor tale, începe prin a viziona pe YouTube, filmele cu dulgheri, tâmplari și artiști japonezi ai lemnului. Sunt mulți în lume cei care lucrează cu lemnul și care fac lucrări minunate, dar japonezii sunt inegalabili. Ai ce învăța de la ei: Respectul, Profesionalismul, Disciplina Interioară și încă multe altele.

După ce vei viziona câteva filme de acest fel, vei deveni brusc foarte atent la ce îți oferă o echipă sau alta de așa-ziși dulgheri care fixează elementele din lemn ale unei șarpante în câteva scoabe și câteva piroane. Ține minte că în Construcții se vorbește, se proiectează și se lucrează în milimetri, nicidecum în centimetri sau în metri!

Dacă vei găsi o echipă de lucrători care au oarecare experiență și au și referințe acceptabile, încheie cu ei un Contract de Execuție „beton”. Dacă nu vor accepta spre exemplu, Clauzele de „remediere pe cheltuiala lor a Categoriilor de Lucrări și a Articolelor de Deviz executate fără respectarea întocmai a Prescripțiile Tehnice ale Proiectului, Normele și Prevederile Legale aflate în vigoare”, caută alte echipe. Această Clauză spre exemplu, nu este negociabilă sub nici o formă.  

Un Contract de Execuție trebuie să aibă Clauze clare, imposibil de interpretat. Doar astfel vei putea să te încadrezi în Bugetul pe care l-ai alocat Proiectării și Construirii casei tale. Orice slăbiciune în colaborarea cu echipele de lucrători îți va crește costurile. Uneori peste puetrile tale de a le suporta. Un Contract este asemeni unei aplicații matematice, asemeni unei ecuații cu o serie de necunoascute, dar care pot fi controlate prin Fermitate. Un Contract bine întocmit nu lasă loc nici unei ambiguități și nici unei portițe prin care să se scurgă cheltuieli inutile. Prima și cea mai importantă regulă este să nu plătești lucrări în avans, ci doar după ce ai verificat calitatea execuției acelor lucrări. Ține Minte asta!

Paul Buică   



Comentarii

CELE MAI CITITE ARTICOLE: