Construcții Naturale (1)




Ce sunt de fapt, Construcțiile Naturale? Răspunsul la această întrebare are două ramuri principale. Pe de o parte, putem să ne referim la construcțiile naturale din punctul de vedere al materialelor naturale din care sunt realizate. Pe de altă parte, putem să ne referim la construcțiile a căror volumetrie este naturală, adică are ca inspirație Formele Naturale din Natură și/sau Formele Naturale ale unor părți ale Plantelor sau ale Animalelor.


Atunci când spre exemplu, proiectăm o casă sau un atelier, un hambar sau un spațiu destinat relaxării, o indiguire sau doar o construcție naturală menită să devieze un mic curs de apă și urmărim ca această punere în operă să se integreze cât mai bine în mediul înconjurător, ne formulăm Intenția Proiectului nostru prin sintagme de genul: „formă naturală”,  „formă integrată” sau „disimularea formei în mediul natural”.

Adeseori, urmărim ca prin Procesul de Proiectare să redăm cât mai fidel posibil sau să prelucrăm o Formă Bionică a unui organism viu sau a unei părți a unui organism viu. Spre exemplu, dacă alegem să proiectăm o construcție inspirându-ne din formele unor grăuncioare de polen și facem documentarea necesară, vom descoperi o lume fascinantă, o lume despre care cunoaștem foarte puțin.
Lumea fantastică aș putea spune, a Insectelor ne oferă de asemni, o infinitate de forme, de culori și de adaptări din care ne putem inspira atunci când elaborăm un Proeict de Construcție Naturală.

la fel se petrec lucrurile atunci când vrem să ne inspirăm din Formele și din Alcătuirile unor celule ale Trupului noastru sau din Formele și Alcătuirile unei celule vegetale. Documentarea pe care o vom face, ne va aduce Conștientizarea Adevărului că formele rectangulare pe care le folosim cu obstinație parcă, în proeictarea construcțiilor, sunt constant primitive în raport cu toate Formele pe care ni le oferă cu infinită generozitate tot ce se află și se manifestă în Interiorul și în jurul nostru.

O Formă Geometrică pe care eu o recomand și despre care pot spune că mie îmi place foarte mult este Rombizonaedrul.

Sigur că avem rareori ocazia să proiectăm o casă naturală, o casă din materiale naturale, o casă cu forme bionice sau o casă care nu este inspirată de Forme, respectiv Volumetrii Naurale, dar care respectă Principiile Geometriei, ale Volumetriei Naturale, ale Geometriei Vieții sau ale Geometriei Sacre, așa cum este adeseori denumită Geometria Naurală.

Costurile unei Construcții Naturale sunt uneori mai mari decât costurile unor construcții obișnuite, dar Efectele pe care O Casă Naturală spre exemplu, o Casă cu o Volumetrie Naturală le produce asupra Familiei care locuiește într-o astfel de Casă sunt cu mult mai importante decât costurile în sine. Deseori costurile Manoperei sunt uriașe la o construcție naturală. Familia care alege să construiascăși să locuiască într-o astfel de casă, poate diminua cu mai mult de 50% costurile de construcție și de amenajare, contribuind cu propria Creativitate și lucrând cu propriile mâini la punerea în operă a Proeictului, Căminului lor.

Păstrează în Mintea ta, că o Casă Naturală este un Înveliș Natural al celor care o locuiesc!

Paul Buică

(Va urma)

Comentarii

CELE MAI CITITE ARTICOLE: