Părinții, Copiii, Jocul și Machetele

 



Părinții, Copiii, Jocul și Machetele

Este în firea copiilor de pretutindeni să construiască tot felul de Miniaturi cu ceea ce au la îndemână atunci când se joacă „pe-afară”: nisip, pământ, pietricele, crenguțe. A construi, a meșteri, a făuri, este în natura fiecărui copil care crește în condiții firești de Viață. Această natură a noastră, a tuturor, ne-a transformat cu multă vreme în urmă într-o specie care a pornit uniform accelerat pe Calea Evoluției sale, Specia OM. Această pornire de neoprit a noastră de „a face”, dublată de cealaltă natură a noastră, cea de scotocitori ai lumii în care ne-am născut, a trezit și a făcut să crească în noi: Imaginația, Creativitatea, Inventivitatea.

Urmăriți cu atenție jocul copiilor, atunci când nu sunt terorizați de părinții lor cu interdicții absurde, rostite pe un ton imperativ, interdicții de genul: „NU mai alerga că transpiri și răcești!”, „NU te cățăra în copaci că ai să cazi și ai să-ți rupi ceva!”, „NU pune mâinile pe jos că sunt microbi și ai să te îmbolnăvești!”, „NU te mai juca cu pământ că te murdărești și abia ți-am dat haine curate!”, NU pune gura pe țâșnitoare că e plină de tot felul de...!” și așa mai departe. Ce facem... îi îndrumăm să își descopere Calitățile Interioare Nemanifestate încă sau îi înfricoșăm și le blocăm astfel dezvoltarea firească?

Urmăriți cu atenție jocul copiilor, atunci când nu au la îndemână tot felul de „ecrane” și interdicții fără sens! Automat aproape, ei încearcă să „facă ceva” din ceea ce au la îndemână. Așază în chip firesc pietre și frunze sau crenguțe într-o geometrie pe care doar ei o cunosc și o înțeleg și o fac de la vârsta la care mersul lor este încă nesigur. Se detașează total de tot ce este în jur și „trăiesc în lumea lor”, o lume fantastică și frumoasă a Creației Firești. Transpun în lumea materială ceea ce ei văd în lumea aceea imaginară a lor despre care noi nu știm nimic. Cea mai bună Atitudine pe care o putem avea ca Părinți, este să nu îi tulburăm, ci să îi lăsăm să își manifeste Creativitatea, Imaginația, Inventivitatea. Copiii vor fi fericiți și Sufletul lor se va bucura. Dacă le veți întrerupe jocul, copiii vor începe să plângă. Lăsați copiii să își exprime Bucuria Interioară pe care o trăiesc. Să fie fericiți.

Uneori, copiii din zilele noastre nici nu mai știu în primul lor moment lipsit interdicțiile pe care ei nici nu le înțeleg, cum să se joace, pentru că mai tot timpul sunt acaparați de „ecranele” omniprezente de acasă, puse la dispoziția lor pentru ca ei „să stea cuminți”. Ei stau cuminți pentru că așa le spunem noi, dar se încarcă cu tot felul de imagini purtătoare de agresivitate, de vulgaritate uneori, de mesaje nefolositoare pentru ei, de tot ce nu are ce căuta în Mintea lor. Mai târziu sau chiar din vremea fragedei copilării, vor manifesta expresiile faciale și sunete preluate din desenele animate agresive pe care le privesc timp de multe ore în fiecare zi. Uneori nici nu ne dăm seama de ce se comportă așa, pentru că noi, Părinții, nu vizionăm acele filme. Putem să ne eliberăm copiii de „ecrane” și să le permitem să crească și să evolueze în chip firesc? Sigur că putem! Este doar o Alegere Conștientă a fiecăreia și a fiecăruia dintre noi.

Să ne întoarcem la tema articolului: Părinții, Copiii, Jocul și Machetele!

Aproape fiecare dintre noi am construit castele din nisip umplând o găletuță din tablă sau din material plastic cu nisip ud și apoi răsturnând-o rapid. Obțineam astfel un „turn de castel”, în formă de trunchi de con. Aveam multe alte forme cu care înfrumusețam castelul nostru. Făceam multe astfel de turnuri și apoi le decoram cu pietricele și cu crenguțe care reprezentau copacii din jur. Atât băieții și fetițele construia apoi fortificații din pietre mai mari lustruite de valuri. Adeseori, Părinții se implicau și ei în jocul nostru, pentru că doar și ei fuseseră copii și se jucaseră astfel. Băieții se credeau Cavaleri, iar fetițele se imaginau Prințese care trăiau în acele castele din nisip și pietre. Uneori venea câte un val mai mare și ne „spăla” castelul, dar noi nu ne supăram, ci o luam de la cap cu și mai mult sârg.

Atunci când nu ne aflam pe malul mării, ci undeva la bunici, la țară, ieșeam pe uliță și făceam câte o casă din nuiele și pămând ud pe care îl „lipeam” cu palmele. O acopeream cu o mână de paie. Nu prea semăna cu casa bunicilor noștri, dar noi așa ne-o imaginam și asta era cel mai important. Fetițele veneau cu păpușile lor din cârpă și le legănau în brațe anticipân cumva ziua în care vor deveni la rândul lor, Mame. Probabil că din jocul copiilor a apărut primul adăpost din lume, prima casă din crengi și lut amestecat cu ierburi. Copiii au primit probabil pe cale Directă, pe Cale Nemijlocită, „soluția tehnică” a primului adăpost din lume. Bărbații au început să construiască primele case sub privirile atente ale Mamelor cu Pruncuțele și cu Pruncii lor în brațe.

Te întrebi ce legătură există între tot ce ți-am spus până acum și Machete?

Atunci când construiesc ceva în miniatură cu mâinile lor, copiii fac de fapt o Machetă. O fac așa cum pot ei cu ceea ce au la îndemână: cu jucăriile lor, cu obiecte mici de prin casă, cu tot ceea ce Mintea lor le „arată” o semănare cu ceea ce se află în Profunzimea Ființei lor. Gândește-te că toate jucăriile lor sunt de fapt miniaturi ale unor Ființe sau obiecte: păpuși și mobilier pentru păpuși, animale din pluș, lemn sau din materiale plastice, mașinuțe, vaporașe, avioane de jucărie, nave spațiale în miniatură, cetăți și soldați și arme din material plastic (din păcate se fabrică arme de jucărie), unelte din lemn și așa mai departe.

Putem să îi îndrumăm treptat, să realizeze ei înșiși jucării care să imite obiecte din lumea noastră și să îi ajutăm, să îi învățăm cum să facă. Totul trebuie să fie ca o joacă, fără nici un fel de impunere. Copiii noștri își vor manifesta imediat Creativitatea, Imaginația, Inventivitatea și vor fi imediat atrași de „lucrul împreună cu Mama și cu Tata”. În acest fel îi vom ține mai mult timp departe de „ecrane”. Pe măsură ce vor crește, vor fi tot mai interesați de Proeictele lor, de construirea unor Machete ale unor obiecte din lumea noastră sau dintr-o lume imaginară. La momentul potrivit îi vom învăța cum să „citească” un plan de casă, de barcă, de avion, de autovehicul, de locomotivă, spre exemplu. Această Cunoaștere a citirii planurilor, le va folosi pentru tot restul Vieții.

Construind Machete înveți o mulțime de Meșteșuguri, jucându-te. Este foarte important ca fiecare om să cunoască mai multe Meșteșuguri, pentru că Viața îi va oferi fiecăreia și fiecăruia dintre noi o mulțime de experințe, o mulțime de situații în care cunoașterea unui Meșteșug este esențială. Indiferent dacă ești Femeie sau Bărbat, este esențial să știi să folosești o unealtă, să faci o reparație în casă sau la propiul automobil, să știi să îți cultivi Hrana, să știi să te cațări în arbori și pe stânci, să știi să faci un „nod marinăresc” chiar dacă nu ai barcă, să știi să supraviețuiești în orice fel de condiții și să ai o rezistență fizică „de invidiat”.

Crescându-ne copiii ca pe niște neputincioși („lasă că face Mama, că tu nu poți” și/sau „lasă că face Tata, că tu ești prea mic(ă)”), vom obține niște adulți incapabili să se descurce în Viața cea de toate zilele și/sau în situații extreme. Nu afirm că fără a învăța Meșteșugul Machetelor viitori adulți nu se vor descurca în Viață, ci doar că a construi Machete împreună cu copiii noștri, contribuim la extinderea Orizontul Cunoașterii lor și îi ajutăm să își trezească și să își manifeste pe un plan mai înalt Creativitatea, Inventivitatea și Imaginație.

Amintește-ți că în aproape toate domeniile de activitate, se realizează Machete Industriale Funcționale înainte a se trece la producția de serie. În Artă se fac de asemeni Schițe și Machete ale viitoarelor lucrări monumentale. La fel și în domeniul Arhitecturii, al Industriei Navale, în Aeronautică, în Industria Autovehiculelor, în Industria Aerospațială și chiar și în Industria Jocurilor și Jucăriilor. Machetele sunt pretutindeni în jurul nostru, doar că noi arareori le observă și le conștientizăm existența. Construcţia Machetelor este o Profesiune apreciată şi căutată.

Spor în experimentarea construirii Machetelor împreună cu copiii tăi!

Paul Buică


Comentarii

CELE MAI CITITE ARTICOLE: