Macheta casei tale

 




Machetele sunt reprezentări miniaturale ale unor Proiecte care urmează să fie puse în operă sau reprezentări ale unor construcții și asambluri de construcții vechi sau noi, ale unor nave și vehicule celebre sau din zilele noastre. Sunt reprezentări miniaturale care se folosesc și în cinematografie, reprezentări ce nu pot fi egalate în nici un fel, de producțiile 3D.

Domeniul Machetelor este vast. Practic acest domeniu acoperă toate domeniile de activitate, de la industrie la artă, de la construcții obișnuite la orașe spațiale sau oceanice, de la urbanism la zone și obiective turistice sau ecologice sau reprezentări ale unor animale extinctebună .

Machetele nu sunt jucării, ci modele de studiu atât pentru Proiectanți cât și pentru Beneficiarii finali. Realizarea unei Machete la nivel profesional, presupune pricepere, cunoaștere a câtorva Meșteșuguri, unelte, scule de mână și diverse dispozitive, un Atelier bine dotat și multă Dăruire.

Poți realiza o Machetă frumoasă și mai cu seamă utilă și fără multe dotări. Atunci când primești de la Arhitect primele schițe ale viitoarei tale case, construiește-ți după acele schițe, o Machetă la scara 1:25. O poți realiza din carton și din câteva baghete din lemn lipite cu aracet pentru lemn. În acest fel vei putea să arunci o privire în interiorul casei tale înainte ca aceasta să fie construită.

Ține cont că nu toți oamenii au o percepție corectă atunci când privesc o modelare 3D a unui Proiect! Într-o experiență de peste patruzeci de ani în domeniul Construcțiilor, ca Proeictant și Coordonator de Proiect, am constat de nenumărate ori că foarte mulți dintre cei care privesc planșele unui Proiect Tehnic, înțeleg exact cum va arăta casa în care iși investesc toți banii sau pentru realizarea căreia contractează credite.

O Machetă este întotdeauna bine venită în astfel de situații, dar puțini sunt clienții care doresc să plătească realizarea unei Machete a viitoarei lor case de către un Machetist Profesionist. Cea mai bună soluție pentru aceștia este să-și construiască singuri Macheta casei lor. Te asigur că este plăcut și distractiv să faci o Machetă. Va fi departe de o realizare realistică, dar vei putea vedea, în miniatură, cum va arăta casa ta pe dinăuntru.

Dacă vrei să-ți construiești o cabană la munte sau o casă tradițională din lemn, te îndrum să îți construiești mai întâi o machetă la scara 1:10. În acest fel îți vei da seama cum trebuie să fie îmbinate între ele fiecare din sutele de elemente din lemn ale acelei structuri. Poți astfel experimenta tot felul de îmbinări prin chertare. Poți experimenta construirea unei case din lemn fără folosirea organelor de asamblere și a elementelor de fixare obisnuite. Poți obține astfel o structură din lemn fiabilă, îmbinând elementele structurale prin chertare și cepuire.

Macheta pe care o vei realiza îți va releva atât volumetria viitoarei tale cabane sau case cât și importanta economie pe care o vei face nefolosind organele de asamblare și elementele de fixare pentru lemn. Vei descoperi cum să faci o mulțime de îmbinări naturale ale elementelor structurale și cum să confecționezi și să montezi o structură prin chertare și cepuire. Exersând pe o macheta vei înțelege și care este ordinea firească a construirii unei astfel de case sau cabane.

Cea mai bună documentare în acest domeniu al caselor din lemn și al îmbinărilor prin chertare și cepuire o poți face pe YouTube căutând japanese joint. Vei descoperi lumea fascinantă a dulgherilor și tâmplarilor japonezi și Respectul lor desăvârșit pentru acest material care rămâne veșnic viu, Lemnul, precum și Respectul desăvârșit pentru Meșteșugul lor.

Odată ce ai realizat Macheta viitoarei tale case și ai discutat toate aspecte cu Familia ta, comunică-i Arhitectului eventualele modificări pe care le soliciți, înainte ca acesta să elaboreze Proiectul Tehnic, proiect care conține și Detaliile de Execuție. Așa este corect!

Succes, în realizarea primei tale Machete!

Paul Buică

Comentarii

CELE MAI CITITE ARTICOLE: