Cateva Principii ale Arhitecturii Durabile (1)


A-ți construi o casă este una dintre deciziile cele mai importante din viață. Unde va fi amplasată, cât de mare sau de mică va fi, ce formă va avea, ce materiale de construcții, instalații și finisaje vor fi folosite la edificarea ei, ce echipamente îi vor asigura funcționalitățile, cum o vei decora și mobila, care vor fi costurile inițiale, care vor fi costurile în exploatare și care este echilibrul ideal dintre acestea, cine îți va elabora proiectul și cine o va clădi? Cine va coordona punerea în operă a proiectului? 

Întrebările par a fi fără sfârșit. Cum iei o decizie sau mai exact, cum iei suma deciziilor corecte și necesare astfel ca, în ziua în care casa ta va fi gata, să fie exact așa cum îți dorești? Fluxul informațiilor despre locuințe este pe cât de voluminos și intens pe atât de divers și direcționat de interesele financiare ale producătorilor și distribuitorilor de materiale de construcții, instalații, finisaje și echipamente și de cele ale ofertanților de servicii din domeniu, proiectanți, executanți, consultanți imobiliari.
Este evident că suntem într-o oarecare măsură prizonierii conceptelor de locuire și viețuire cu care am fost educați, cu care am crescut, care ne-au însoțit în viață, cu dinamica și fluxul culturii și a stratului social din care au făcut parte părinții noștri și a celui din care facem noi parte acum. 

Orice informație care ne vine din exteriorul acestor coordonate pare a ne surprinde chiar dacă, de undeva din interior, primim un semnal bun, o emoție plăcută. Auzim vorbindu-se despre sustenabilitate, de permacultură, de materiale tradiționale, de efect de formă, de geometrie sacră, arhitectură organică, de bio-arhitectură și arhitectură genetică, de case naturale pasive sau semipasive și Viață în Armonie cu Firea Înconjurătoare. O sumă de informații, sintagme, concepte pe care ne străduim să le înțelegem corect.
Unde suntem noi în toate acestea? Ce ne dorim de fapt de la casa în care ne vom investi aproape toate economiile sau pentru care ne vom angaja în contracte financiare deloc confortabile și controlabile, pentru cincisprezece sau douăzeci de ani? Ce comfort și ce siguranță pe termen lung ne ofera această investiție obligatorie pentru asigurarea statutului nostru actual de om social, într-o societate cu un grad relativ de stabilitate pe termen scurt și cu o evoluție aproape imposibil de previzionat pe termen mediu și lung?
 
Se vorbește despre soluții imobiliare alternative deși sunt mai degrabă tradiționale. Odată cu depășirea vârfului de producție petrolieră este evident că se va intra foarte curând pe un trend descendent de producție și prelucrare a petrolului precum și a celorlalți combustibili fosili și că prețurile tuturor materialelor de construcții vor crește. Fie că sunt energoface în procesul de producție sau că înglobează substanțe de sinteză provenite din prelucrarea petrolului, la prețurile de producție se vor adăugă cheltuielile sporite de transport în condițiile scumpirii combustibililor. În aceste condiții previzibile, prețurile tuturor materialelor vor crește. 

Este deasemenea evident că nu va crește prețul argilei aflată pe terenul pe care urmează a se construi o locuință. Este evident că în păduri arborii vor continua să crească fără nicio implicare din partea oamenilor dacă aceștia nu-i vor mai tăia haotic ci, îi vor lăsă să se dezvolte în chip natural – așa cum s-au dezvoltat milioane și milioane de ani – și va începe și o campanie serioasă de replantări. Nu prin a înlocui totalitatea speciilor cu una singură ce ar aduce implicit dezastrul ecologic și la extincția a milioane de specii de viețuitoare ci prin Tehnici Regenerative care vor asigura suficient lemn și generațiilor următoare și va conduce firesc către re-crearea biosistemului pădurilor și la refacerii biosferei planetare. Al treilea fapt evident este că pe Pământ există suficientă piatră pentru a face fundațiile și elevația a câtorva zeci de mii de miliarde de construcții. Și nu costa nimic în condițiile în care decidem și clădim o Nouă Omenire, curată, organică, luminoasă, frumoasă, o casă armonioasă pentru toate Ființele sălășluitoare la Pieptul Mamei Pământ. 

Avem așadar toate materialele de construcții necesare la costuri nesemnificative pentru a construi Case Naturale Pasive, case cu costuri extrem de mici în exploatare și cu costuri mici de construire. Manopera este întradevar o componentă importantă în bugetul pe care îl alocăm dar, o parte dintre lucrări pot fi executate în regim de clacă cu prietenii și rudele așa cum făceau și Stră-Moșii noștri Daci. De ce nu se construiește în acest mod? Din doua motive. În primul rând pentru ca în ultimii șaizeci-șaptezeci de ani am pierdut aproape complet legatura cu tradiția și în cea mai mare parte cu Natura. Am pierdut o mulțime de informații valoroase despre păstrarea sănătății și dobândirea lungevității multicentenare, am pierdut tehnicile naturale de regenerare celulară, cea mai mare parte a extrasimțurilor, o parte din tehnicile de prelucrare a materialelor naturale de construcții. Am pierdut un sistem de valori firesc bazat pe necesități reale. Ne-am pierdut libertatea oferită de Știința Sustenabilității propriei vieți. 
 
Suntem singurele Ființe de pe Planetă care trebuie să plătim pentru hrană, adăpost, energie deși sursele corecte sunt inepuizabile și ne aparțin tuturor indiferent de părerile unora sau altora, de frontiere și convingeri de orice fel. Pământul, cu tot ce conține este al tuturor Ființelor în mod egal. Aceasta este o Axiomă a Vieții de tip planetar. Orice altceva este nefiresc și într-un fel sau altul va dispărea la un moment dat. 

Trăim încă în stare de hipnoză controlată. Ne-am uitat și încă ne uităm la tot ce ni s-a strecurat și ni se strecoară permanent în minte prin metodele marketing-ului neuronal, a dogmelor politice, economice, sociale, religioase, la fel cum oamenii din junglele timpului au privit și au primit mărgelele din sticlă colorată fără valoare aduse de pirații de popoare. Și-au abandonat în schimbul gablonțurilor de serie, valorile și tradiția și au acceptat să trăiască în sisteme sociale de import care i-au ruinat spiritual și material. Se pare că este o caracteristică a majorității dintre noi de a ignora complet istoria, experiențele altor neamuri, chiar și propria experiență neplăcută. Repetăm greșeli deși putem spune că a repeta o greșeală este până la urmă o alegere pe un nivel de inteligență.

Este o decizie înțeleaptă să luăm aminte la valorile noastre tradiționale și să ne folosim priceperea și tehnologia de azi pentru a îmbunătății tehnicile de construții ale Stră-Moșilor noștri și nu a le înlătura și uita. Dacă cetățile lor sunt și astăzi în aceleași locuri înseamnă că tehnicile lor au fost și sunt corecte. Dacă o casă din lut a rezistat trei sute, cinci sute sau o mie de ani înseamnă că lutul este un material fiabil. Acele tehnologii și înțelegeri profunde ale locuinței ca element viu, dinamic, ocrotitor sunt simple și în deplină Armonie cu Mediul, cu toate celelalte Ființe cu care împărțim acest Habitat Cosmic. Casa este un spațiu tămăduitor, un spațiu în care Iubirea înflorește, un spațiu în care coboară din stele copiii noștri și ne sunt dăruiți spre a-i crește și a le împărtăși din Înțelepciunea noastră și a acelora ai căror urmași suntem. Este un Spațiu al Iubirii. 

O vorbă înțeleaptă spune că este suficient să observi cum funcționează Natura, cum asigură condiții prielnice de viață pentru câteva milioane bune de specii de animale și plante în câteva medii specifice, cum prosperă Viața fără nicio intervenție artificială și să aplici principiile desoperite în viața ta. Este o metodă simplă ce urmează linia unui fractal pe care Thoth Atlantul l-a dăruit oamenilor acum cincizeci și două de mii de ani și care exprimă Adevărul că, ce este sus este și jos, că ce este înafară este și înlăuntru și ce este în macroscosmos este și în microcosmos. Completez prin a spune că ce este în Natură trebuie să fie și în grădina ta de legume, în livada ta, că este firesc ca structura și forma casei tale să se regăsească în structuri și geometrii ale Naturii. Așa au apărut arhitectura organică și arhitectura genetică. Așa ni s-au revelat Tainele Geometriei Sacre – Geometria Creației. Dacă Legile care o guvernează vor fi respectate în elaborarea proiectului casei tale, a grădinii în care îți crești legumele, a livezii din care culegi fructe, atunci spiritul și trupul tău se vor hrăni cu cele mai armonioase energii inscripționate cu mesajele Vieții. Simbolurie cioplite de Stră-Moșii noștri Daci pe stâlpii porților transmit peste timp aceste informații. Sămânța Vieții și Floarea Vieții reprezintă doar un exemplu.

Planeta Pământ poate susține viața a cel puțin o sută de miliarde de oameni și a tuturor indivizilor celorlalte specii de plante și animale. Sunt suprafețe uriașe de teren care dacă ar fi transformate în grădini, livezi, păduri roditoare, am obține atâta hrană încât am putea exporta și pe alte planete. Gândiți-vă doar că România noastră dragă a hrănit întreaga Europă pe vremea când se ara cu plugul de lemn și nu se foloseau chimicale. Pământul nostru este acum afectat de zecile de ani de otrăvire cu tot felul de substanțe care nu au ce căuta în hrana noastră dar stă în puterea noastră să-l regenerăm. Gândiți-vă că suprafețe uriașe de terenuri de pe toate continentele sunt practic nefolosite, că deșerturile se pot transforma în totalitate în grădini și pot fi acoperite cu păduri. Lucrurile aceste sunt deja dovedite prin experimentare de pionerii Permaculturii. 

Gândiți-vă că putem transforma orașele actuale în grădini. Că vom putea creea Ferme Urbane de legume și fructe, de plante medicinale, că toate acoperișurile vor fi acoperite cu un covor verde de plante, că întreaga industrie poluantă va dispărea pentru totdeauna. Nu este deloc necesar să folosim combustili fosili. 
 
Soarele, Vântul, Oceanul și mai cu seamă Generatoarele de Energie Liberă ne pot furniza de mii de ori mai multă energie decât putem consuma. Gândiți-vă că regenerând Pământul, vom respira un aer curat, vom avea hrană naturală, vom locui în case naturale și ne vom putea dedica în voie Autocunoașterii, deslușirii Tainelor Vieții și ale Uni-Versului. Că ne vom putea elibera de teroarea banilor. Că vom putea dobândi iarăși Bucuria, Fericirea, Abundența pentru toți oamenii. Că vom putea lăsa celor ce vin o planetă prosperă, curată, frumoasă, inspirată. 

Vom prezenta în acest serial proiecte sustenabile, proiectele unor așezări naturale, construcții naturale, situri de case naturale si case naturale pasive, proiecte de grădini, livezi și sere în sistem Permacultură, proiecte de grădinărit de pădure, pe masura ce alte si alte proiecte vor prinde viață în Bătrâna și Înțeleapta noastră Dacie și oriunde altundeva în lume.

Paul Buică



Construcție ușoară formată din șase piramide construite conform proporțiilor Marii Piramide - dispuse în hexagon - pentru cultivarea ciupercilor Shiitake. Structura este acoperită cu plasă de umbrire. În centru se află o vatră dacică din piatră pentru inițierea Focului Sacru. Dispuse în cercuri concentrice sunt treizeci și șase de buturugi. În acest spațiu se pot organiza întâlniri de lucru și se pot ține cursuri de Permacultură. 

Comentarii

CELE MAI CITITE ARTICOLE: