Evoluția Orașelor (2)

De câțiva ani, tot mai multe echipe pluridisciplinare sunt preocupate de elaborarea unor proiecte de Ferme Urbane Verticale. Este vorba de structuri de tip zgârie-nori, cu arhitectură organică, independente energetic, cu expunere Est-Sud-Vest, ceea ce asigură o iluminare naturală optimă culturilor de pe fiecare nivel. Producerea energiei ocupă un loc special în aceste Proiecte. Pe lângă panourile cu celule fotovoltaice, panourile solare pentru obținerea apei calde menajere, clădirile vor fi dotate și cu generatoare de Energie Liberă. Apele meteorice vor fi colectate și introduse în sistemul automatizat de irigare. Din acest considerent clădirile vor avea o geometrie complexă astfel ca aceste ape să fie colectate gravitațional.
În partea de Nord a clădirilor se vor afla zonele tehnice: procesare, depozitare, bază de semințe, ateliere, laboratoare de cercetare, ferme de râme, stupine, spațiu de primire și mini-conferințe, birouri. La parterul Fermelor Urbane Verticale sunt prevăzute zone de comercializare a legumelor, fructelor, semințelor, răsadurilor, puieților. Grădinile și livezile supraetajate sunt proiectate conform principiilor Permaculturii obținându-se în acest fel recolte superioare calitativ și cantitativ. Este firește vorba de grădini și livezi în care nu se folosesc niciun fel de subtanțe ce conțin compuși chimici industriali de tipul: insecticide, pesticide, fungicide, ierbicide sau îngrășăminte chimice care să otrăvească solul.
Proiectanții, asistați de specialiști în Permacultură creează în Fermelor Urbane Verticale biosisteme naturale, firești, astfel încât întregul sistem viu al clădirii să se autosusțină. Tehnologia actuală a construcțiilor permite realizare unor astfel de clădiri complexe care să asigure locuitorilor orașelor legume, fructe, semințe, plante medicinale, recoltate la doar câteva minute de momentul cumpărării sau recoltate la comandă și livrate la domiciliu în maximum treizeci de minute. Restaurantele vor fi aprovizionate la rândul lor cu toate ingredientele necesare preparării unor meniuri a căror caracteristică esențială va fi prospețimea.

Unul dintre avantajele Ferme Urbane Verticale este că, în cea mai mare parte, este eliminat costul transportului din prețul de vânzare al produselor. Este vorba de transportul rutier, naval și/sau feroviar la mari distanțe, uneori transcontinentale. Rămâne doar transportul local de volum mic pentru comenzile pentru restaurantele din interiorul orașului. Acesta se poate efectua cu mijloace de transport electrice pe două, trei sau patru roți. Cetățenii orașului își pot achiziționa fructele, legumele, semințele sau alte plante dorite, inclusiv plantele decorative, de la parterul Fermei dar și prin comandă electronică. Un alt avantaj al acestor Fermelor Urbane Verticale este că vor diapărea în cea mai mare parte ambalajele din carton în care se transportă produsele pe distanțe mari. Aceasta înseamnă o economie importantă pentru dezvoltarea pădurilor planetare.
Un beneficiu foarte important pe care îl aduce dezvoltarea Fermelor Urbane Verticale este în Educație. Copiii vor avea posibilitatea să descifreze Legile Naturii, Permacultura, Viața Plantelor și a celorlalte Ființe din grădini și livezi, în mod direct. Vor beneficia de un studiu aplicativ deosebit de important pentru formarea lor ca oameni responsabili în economia Vieții pe Pământ. Vor înțelege că toate Ființele Pământului sunt interdependente, vor înțelege ce înseamnă și cum funcționează Biosfera și care este rolul omului în această Sferă a Vieții. Oricine va putea desfășura o activitate de tip voluntariat pentru realizare, dezvoltarea și implementarea acestor proiecte extraordinare. Fermele Urbane Verticale sunt un izvor de sănătate pentru toți locuitorii orașelor, de educație responsabilă, de dragoste pentru Mama Pământ iar pentru orașe, ele sunt o șansă de a supraviețui în noua omenire pe care o construim Acum, Aici, în Inimile noastre și în orașul nostru. O lume frumoasă și curată, un Pământ al tuturor Ființelor, o Planetă a tuturor Bucuriilor, a Iubirii și a Prosperității.
Dacă sunteți interesați de dezvoltarea unui astfel de proiect în orașul vostru, scrieți-mi pe adresa de e-mail: paul.buica@dhyanna.ro
Paul Buică


Comentarii

CELE MAI CITITE ARTICOLE: