Evoluția Orașelor (3)

Acoperișurile Verzi. O temă tot mai des solicitată și întâlnită în companiile de proiectare. Sunt o mulțime de sisteme de acoperișuri verzi care se montează cu succes la tot mai multe cădiri din lume. Nu voi insista asupra acestor sisteme tehnice. Importantă este conștientizarea necesității și utilitatea acestui concept. Toți cei care au călătorit măcar o singură dată cu avionul, au văzut cum arată un oraș privit de la câteva sute de metri altitudine. Un adevărat deșert urban: învelitori din tablă sau țiglă, hidroizolații din membrane bituminoase pe sutele de blocurile de locuințe, gresie pe terasele circulabile ale clădirilor de birouri, pietriș pe terasele necirculabile, benzile asfaltului rutier. Petele verzi sunt aproape nesemnificative. Ce înseamnă aceasta? În primul rând temperaturile sufocante din oraș din timpul sezonului cald, cantități uriașe de ape meteorice care se scurg în canalizările construite în conformitate cu dimensiunile orașului de acum șaptezeci sau o sută de ani, cantități uriașe de praf în perioadele secetoase, aer irespirabil din pricina poluării. Putem schimba asta!
Câteva avantaje ale Acoperișurilor Verzi
1. Un Acoperiș Verde înseamnă în primul rând reținerea unei cantități impresionante de apă în timpul furtunilor abundente de vară. Studiile arată că acoperișul verde reține mai bine de două ore uneori, apa provenită din ploi și apoi, această cantitate continuă să se scurgă în canalizare aproximativ două ore după ce ploaia a încetat. Acest fenomen dă un răgaz foarte bun sistemului de canalizare să dreneze uriașele cantități de apă fără să inunde străzile prin fenomenul de refulare a canalelor.
2. Cantitatea foarte mare de plante care pot crește pe un acoperiș filtrează o mare parte din noxele emise de activitățile umane și din cele emise de autovehiculele ce sunt tot mai numeroase.

3. Pe acoperișurile verzi pot fi cultivate plante ierboase cu utilitate industrială, pot fi cultivate legume sau plante medicinale. Primele recolte nu vor putea fi folosite din pricina uriașelor cantități de noxe conținute dar pe măsură de spațiul urban se purifică, aceste plante vor aduce economii importante locatarilor blocurilor de locuințe.
4. Decizia de a crea un acoperiș verde este un act responsabil de refacere a biosistemului natural. În aceste mini-grădini își vor afla spațiul vital pierdut sute de specii de insecte și păsări mici. Acesta este un act reparatoriu. Dacă cineva este îngrijorat că ne vor invada micile Ființe, trebuie să știe că în Natură nicio specie nu proliferează în dauna ecosistemului. Natura are metodele sale simple de a regla numărul indivizilor fiecărei specii. Doar când intervine omul cu brutalitate în Biosferă, echilibrul se strică. Este un moment bun să revenim la Atitudinea firească și responsabilă de a ființa în Armonie cu Întregul.
5. Priveliștea pe care ne-o oferă un Oraș Verde are Darul de a ne relaxa profund. Antidepresivele, tratamentele de tot felul și vizitele la cabinetele de consiliere psihologică vor deveni o raritatea pentru locuitorii unui astfel de oraș. Oamenii își vor schimba perspectiva din care privesc viața. Priveliștea unui oraș actual înnegurat de noxe, predominant gri, zgomotos (sirenele nu emit deloc întâmplător “au…au…au” la foarte mulți decibeli) nu are deloc darul de a-ți crea o stare de pace interioră. Acoperișul Verde absoarbe și o parte din zgomotul orașului – nu reverberează sunetul așa cum face o învelitoare din tablă, spre exemplu.
6. Pe lângă noxe, Acoperișul Verde reține și o mare parte din praful adus de vânt din exteriorul orașului și de cel ridicat de pe trotuare și asfalt, din șantierele de demolări și de construcții, din procesele industriale chiar dacă unitățile respective de producție se află la marginea sau în zona limitrofă aglomerărilor urbane. Acoperișul Verde face ca acest praf să fie, în mod natural, antrenat de apele meteorice în canalizare.
Putem identifica o mulțime de alte avantaje pe care ni le aduce decizia de a realiza un acoperiș verde, fie că este vorba de locuința noastră personală, de blocul în care locuim, de o clădire de birouri, o hală industrială (la această categorie de construcții, acoperișurile verzi ar trebui să fie obligatorii prin Autorizația de Construire) sau doar copertina unei stații de transport urban.
Paul Buică


Comentarii

CELE MAI CITITE ARTICOLE: